Pandemia de gripă porcină („gripă nouă”)

„O situație cu care nu ne-am mai confruntat”

Având în vedere extinderea focarelor de „gripă nouă” la Iași, o zonă apropiată Sucevei, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava atrag atenția populației să respecte cu strictețe regulamentul impus de Ministerul Sănătății în contextul pandemiei de gripă porcină. Înainte de toate, oamenii trebuie să știe că esențială este izolarea la domiciliu, în cazul apariției unor simptome, fie ele chiar ușoare, pentru a evita răspândirea bolii.

 

Potrivit dr. Corina Stănescu, șefa Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Suceava, conform regulamentului stabilit, persoanele care prezintă temperatură sub 38,5 grade Celsius și simptome clinice de viroză respiratorie (mialgii, tuse seacă, secreții nazale apoase, dureri în gât) se izolează la domiciliu și anunță medicul de familie care, la rândul său, informează Compartimentul de Epidemiologie de la DSP Suceava.
Persoanele care au temperatura sub 38,5 grade Celsius și simptome de viroză respiratorie, dar care au fost în străinătate în ultimele 7 zile sau au luat contact cu persoane sosite de acolo, se vor deplasa la Compartimentul de Boli Acute Respiratorii, compartiment special amenajat la Secția de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Suceava, nu la Unitatea primire Urgențe sau la Triajul de Boli Infecțioase. Persoanele care au temperatura de peste 38,5 grade și simptome de viroză respiratorie trebuie să se prezinte la Compartimentul de Boli Acute Respiratorii și să respecte indicațiile medicale privind izolarea, conform legislației în vigoare.
Școlarii și preșcolarii cu simptome de viroză respiratorie vor fi ținuți la domiciliu și se va anunța medicul de familie despre situația lor.
Ajunse la spital, la compartimentul special, persoanelor suspecte de gripă li se vor recolta probe biologice și virusologice și vor fi izolate la spital sau acasă, până la primirea rezultatelor de laborator. În acest sens, a spus dr. Corina Stănescu, în spital există create toate condițiile pentru gestionarea corespunzătoare a tuturor cazurilor care se prezintă, Secția Boli Infecțioase dispunând de un cabinet de consultație și două saloane. “Avem echipament de protecție necesar, s-au achiziționat acum 3 luni măști speciale care opresc trecerea virușilor, avem circuite speciale, acces separat, suntem dotați cu tot ce trebuie”, a mai spus dr. Stănescu.
Dacă rezultatele sunt pozitive, bolnavul este trimis la Iași, întrucât numai acolo se acordă tratamentul conform protocolului, la Iași existând și aparatura necesară în cazul unor probleme respiratorii grave.

Spălatul pe mâini reduce îmbolnăvirile cu 35%

Dr. Corina Stănescu a spus că pandemia de gripă nouă trebuie luată în serios de populație (fără a se crea însă panică), întrucât au apărut și forme severe: “Deocamdată, în România nu avem niciun caz mortal, dar avem două cazuri severe, care au necesitat asistență respiratorie, chiar intubare. Este o situație cu care nu ne-am mai confruntat, dar panica e cel mai rău lucru care se poate întâmpla, o situație haotică poate impieta serios serviciile medicale. Dar pacientul trebuie să devină conștient că este expus infecției cu virusul gripal, iar un caz suspect trebuie să respecte regulile de comportament. Există și cadrul legal care precizează amendarea populației care nu respectă regulile în caz de pandemie”.
Dr. Valeriu Morariu, coordonatorul Departamentului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a precizat că trebuie respectate aceste etape ale regulamentului, iar pacienții cu forme ușoare trebuie să stea acasă și să se trateze cu ceai și paracetamol, nu cu antibiotice. Ei trebuie să consulte neapărat, mai întâi, medicul de familie, prezentarea lor la spital fiind efectuată numai la recomandarea acestuia. “Aceste reguli trebuie respectate. E vorba în fond de o atitudine civică. Recomand și aparținătorilor să nu mai forțeze intrarea în spital. Mai ales acum, nu fac decât să aducă viruși în spital, unde este o colectivitate sensibilă. Este periculos pentru un organism „tarat cum este cel al bolnavilor, să intre în contact cu virusul”, a declarat ieri dr. Morariu. El a reamintit că forma de prevenire cea mai simplă a îmbolnăvirii este spălatul pe mâini. “Un simplu spălat pe mâini ar reduce cu 35% incidența transmiterii unor infecții”, a spus dr. Moraru.
În paralel cu avertizarea populației asupra pericolului pe care îl prezintă extinderea gripei porcine, DSP a solicitat directorilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ publice și private să respecte cu strictețe planul special de monitorizare, prevenire și acțiune în cazul îmbolnăvirilor, recomandat de Ministerul Sănătății, după ce care virusul AH1N1, responsabil de apariția gripei porcine, este tot mai virulent.
“Medicii școlari au primit instrucțiuni să evalueze zilnic, împreună cu cadrele didactice și cu comitetele de gripă, evoluția infecțiilor respiratorii”, a mai informat dr. Valeriu Morariu.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: