Marți, 13

Moțiunea a trecut. Guvernul a căzut

Moțiunea de cenzură „11 împotriva României”, inițiată de PNL și UDMR și susținută de PSD, a fost adoptată, ieri, de parlament cu 254 de voturi pentru și 176 împotrivă, a anunțat, în plen, secretarul Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. El a precizat că au fost prezenți 448 de senatori și deputați, dintre care au votat 434. „Din acest moment, Guvernul Emil Boc a pierdut încrederea parlamentului”, a declarat președintele Senatului, Mircea Geoană, care a condus ședința comună a legislativului. Liderul PSD a făcut un apel ferm la șeful statului să dea dovadă că „se poate ridica deasupra interesului electoral propriu”, subliniind că social-democrații doresc instalarea unui guvern de profesioniști independenți.

 

Moțiunea de cenzură „11 împotriva României”

Potrivit lui Mircea Geoană, parlamentul a pus capăt activității unui guvern „abuziv”, care ar fi pus accentul mai mult pe agenda electorală a lui Traian Băsescu. Astfel, Guvernul Boc II este primul guvern demis prin moțiune de cenzură.
Moțiunea de cenzură „11 împotriva României” a fost inițiată de 123 de deputați și senatori ai grupurilor parlamentare ale PNL, UDMR și PSD+PC. Emil Boc a afirmat, ieri, de la tribuna parlamentului, că moțiunea de cenzură este, în fapt, un mod de a bloca adoptarea Legii pensiilor. „Depunerea unei moțiuni de cenzură este un exercițiu democratic și constituțional. Această moțiune, susținută de PSD și PNL, este însă, în fapt, un mod de a bloca adoptarea în România a Legii pensiilor. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume și, oricât v-ar deranja, trebuie să acceptați realitatea oferită de ceea ce guvernul a promis. (…) Coaliția PSD – PNL a decis să blocheze această reformă a pensiilor pentru a păstra pensiile parlamentarilor și acele pensii care nu au la bază principiul contributivității”, a afirmat Emil Boc, la dezbaterea în plenul legislativului a moțiunii de cenzură. Premierul Emil Boc a susținut, înaintea dezbaterii, că nu are niciun fel de emoții în legătură cu moțiunea de cenzură și a declarat că nu este superstițios în legătură cu data de marți, 13 octombrie.
Președintele Senatului și al PSD, Mircea Geoană, a declarat de la tribuna parlamentului că decizia parlamentarilor pe marginea moțiunii de cenzură este de revenire la normalitatea statului de drept din Republica România. Țara noastră are astăzi „cea mai proastă echipă guvernamentală economică din ultimii 20 de ani și un guvern impostor care nu s-a prezentat la înjumătățirea sa în fața parlamentului pentru sprijin politic”, a subliniat el. „Guvernul trebuie să plece!”, a afirmat Mircea Geoană.
La rândul său, liderul liberal, Crin Antonescu, a declarat: „Guvernul Boc și PD-L sunt guvernul și partidul cele mai lipsite de onoare din România ultimilor 20 de ani’”. El a adăugat că acest guvern, „care a dus la perfecțiune viciile clasei politice, va cădea”, precizând că moțiunea inițiată de PNL și UDMR nu are nicio legătura cu Legea pensiilor.
Președintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat, de la tribuna parlamentului, că Executivul Boc a acționat „prin încălcarea principiului separației puterilor în stat”. ”Noi, UDMR, am considerat și considerăm că garanția unor alegeri corecte este un guvern cu puteri limitate, care să gestioneze numai treburile curente. Noi, UDMR, considerăm că într-o situație de criză instituțiile statului trebuie să funcționeze dincolo de interesele de partid. Avem nevoie de pace socială și etnică, de o guvernare stabilă”, a spus Kelemen Hunor, la dezbaterea moțiunii de cenzură.
Președintele Traian Băsescu a dorit să-i mulțumească premierului Emil Boc pentru „efortul extraordinar” pe care acesta l-a făcut în calitate de șef al guvernului, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, după adoptarea moțiunii de cenzură de către parlament. „Acum, la pierderea sprijinului politic de către guvernul condus de Emil Boc, aș dori să îi mulțumesc pentru curajul cu care a împins reformele înainte, un prim-ministru responsabil, care a suportat timp de aproape un an umilințe și din partea presei, și din partea politicienilor, dar și-a dus neabătut mandatul de om cinstit și responsabil față de România. (…) Pentru curajul cu care a condus guvernul, pentru măsurile pe care le-a luat doresc să mulțumesc public premierului Emil Boc pentru efortul extraordinar pe care l-a făcut în această perioadă, un efort dedicat reformării României”, a precizat Traian Băsescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: