Cizmele de cauciuc sunt la modă !

Mocirla dintre blocurile Sucevei

De voie, de nevoie, sucevenii vor trebui să-și cumpere cizme de cauciuc dacă vor să se deplaseze pe străzile și aleile răscolite ale orașului fără să se murdărească de noroi. După prima zi ploioasă de toamnă, o bună parte dintre arterele secundare ale orașului, unde s-au executat lucrări de înlocuire a conductelor, s-au umplut de mocirlă.
Un exemplu în acest sens este strada Mesteacănului din cartierul Obcini unde, ieri, dimineață, două echipe de muncitori săpau cu spor în ploaie.

 

În timp ce constructorii munceau (niciunul dintre ei nu sprijinea lopata!), locuitori ai cartierului încercau să se deplaseze pe stradă, fără să se murdărească de noroi până la genunchi. Pietonii țopăiau efectiv printre gropile pline cu apă și făceau echilibristică pe câte o piatră sau un rest de bordură, în speranța că, atunci când vor ajunge la destinație, vor arăta cât de cât… decent.
“Cu greu ies din scara blocului. Avem mașină, dar, până să ajungem la ea, ne facem totuna. Îmi este rușine de colegi când ajung la serviciu, deși, dacă stau să mă gândesc, nici papucii lor nu sunt mai curați. Mulți dintre colegii mei sunt în aceeași situație, locuiesc pe străzi transformate în șantiere”, ne-a declarat Marina Gașpar, o suceveancă în vârstă de 36 de ani, care a ținut să precizeze că locuitorii orașului “asistă la un rău necesar”, referindu-se la lucrările de înlocuire a conductelor.
Speriați de aparatul de fotografiat, constructorii care săpau pe Mesteacănului ne-au informat că lucrarea nu este finalizată, luându-și astfel angajamentul că, după ce vor termina, vor readuce terenul la starea inițială și “nu va mai fi mizerie”. Până atunci… „Cel mai bine ar fi ca cei care vin pe aici să-și cumpere cizme de cauciuc”, a glumit unul dintre ei, care și-a prezentat ca pe “glod-walk” încălțările murdare din picioare.
Strada Mesteacănului nu este singura din Suceava ajunsă în așa hal. Într-o situație similară se află, de pildă, și strada Armenească, situată, s-ar spune, în buricul târgului.

Șefii de asociații de proprietari au cheia de la seiful banilor pentru constructori

Va mai trece mult timp, se pare, până când sucevenii vor putea să se deplaseze pe străzile urbei fără să-și murdărească pantofii și hainele cu glod. Potrivit declarațiilor viceprimarului Lucian Harșovschi, constructorii care au înlocuit țevăraia orașului au obligația de a aduce terenul la starea inițială doar după ce vor finaliza lucrările. “Va mai dura o lună și jumătate până ce se va face recepția lucrărilor”, susține Harșovschi. Viceprimarul ne-a spus că firmele de construcții au tot interesul să facă treaba bine până la capăt, pentru că, altfel, riscă nu mai primească ultima tranșă de bani de la primărie. “Nu-și vor primi banii, până când nu vor veni cu actele pentru recepție semnate și de președinții asociațiilor de proprietari”, ne-a declarat el.
Vestea cum că vor fi “cheia” de la seiful unde se țin banii pentru constructorii care au executat lucrări în cadrul programului ISPA și al celui de termoficare i-a bucurat pe majoritatea președinților de asociații de proprietari. “Dacă constructorul va aduce terenul la starea inițială în primăvară, atunci voi semna și eu, iar tot atunci își vor primi banii de la primărie”, ne-a asigurat dl Ștefan Chira, președintele Asociației de Proprietari „Obor 22”.
De aceeași părere este și Nicolae Păscuțoi, președintele Asociației Nr. 10: “La ultima ședință, primarul Lungu ne-a spus că și noi suntem primari, dar de sector, și că vom face parte din comisiile de recepție a lucrărilor de termoficare, izolare blocuri ș.a. Nu ne-a dat nimic în scris, dar noi nu suntem așa de birocrați ca să așteptăm hârtiuțe pentru fiecare decizie. Nu vom sta cu biciul pe firmele de construcții, pentru că nu suntem… vikingi, dar cu mintea, atenția și ochii vom sta”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: