În timp ce studenții se bat pe locurile din cămine

În internatele liceelor există destule locuri de închiriat

În vreme ce în căminele Universității sucevene este bătaie pe locurile insuficiente, internatele școlilor nu sunt ocupate în totalitate de elevi. Ci și de studenți, de persoane particulare și așa-numite cazuri sociale.
Anul acesta au fost oferite universității, din partea liceelor, circa 200 de locuri în internate, 111 pentru fete și 103 pentru băieți. Cele mai multe din cele puse la dispoziție sunt la Colegiul Tehnic Alimentar și la Colegiul de Informatică “Spiru Haret”.

 

Studenți, familiști și cazuri sociale, la Colegiul Alimentar

În internatul Colegiului Alimentar din Suceava sunt 168 de locuri în total, 88 fiind ocupate de elevi de la școala gazdă, dar și de la Liceul cu Program Sportiv, iar 78 de studenți, ne-a spus directoarea, prof. Crăița Buda Niga. Chiar dacă locuiesc în camere cu 6 paturi, studenții preferă internatul, întrucât aici este mai ieftin ca la gazdă, cu toate că trebuie să respecte și o anume disciplină: “Cei care vor să stea acceptă ceea ce li se cere, în plus ei trebuie să plătească și o masă la cantină”, a mai spus directoarea. Separat de elevi și studenți locuiesc cu chirie în căminele nr. 1 și 2 de la Colegiul Alimentar 20 de familii și 5 persoane cazuri sociale, trimise de primărie, iar lucrurile nu sunt întotdeauna cum trebuie acolo, întrucât aflăm că aceste persoane mai fac gălăgie sau nu-și plătesc chiria la timp. “Mai fac probleme, dar le gestionăm noi”, ne a asigurat directoarea.
Internatul Colegiului de Informatică oferă condiții mai bune, aici fiind camere cu numai 4 locuri, baie proprie, cu chiuvetă, dușurile fiind comune. Potrivit directorului, prof. Lucian Lungu, în acest cămin gradul de ocupare este acum de 95%, fiind cazați 85 de elevi și 40 studenți. “Avem doar 2 salariați care locuiesc la noi de 4 ani”, a precizat prof. Lungu.

Tarife maxime stabilite de IȘJ: 50 lei/lună cazarea și 14 lei/zi – masa

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Suceava a stabilit pentru acest an școlar tarife maxime pentru cazare și masă. Astfel, la cazare, tariful maxim este de 50 de lei/lună, iar pentru masă este de 14 lei/zi. La acestea se adaugă 35 lei pe lună regia de internat și tot atâta pentru cantină. Având aceste limite, fiecare unitate școlară a stabilit tarifele practicate, în funcție de dotările specifice.
În anul școlar 2009-2010, în județul Suceava funcționează la întreaga lor capacitate 16 unități școlare de nivel liceal cu internat și 16 cantine. În municipiul Suceava, acestea sunt la colegiile naționale “Mihai Eminescu”, “Petru Rareș”, de informatică “Spiru Haret”, economic “Dimitrie Cantemir”, “Al. I. Cuza” , “Petru Mușat”, de industrie alimentară și “Samuil Isopescul”. La Fălticeni există internate și cantine la Colegiul Național “Nicu Gane”, Colegiul Agricol și Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”; la Rădăuți, la Colegiul “Andronic Motrescu”, funcționează doar cantina. La Gura Humorului, are internat Colegiul “Alexandru cel Bun. La Câmpulung Moldovenesc sunt internate și cantină la Grupul Școlar Nr. 1 și Colegiul Silvic “Bucovina”, la Siret – Colegiul Tehnic “Lațcu Vodă”, iar la Vatra Dornei, la Grupul Școlar “Vasile Deac”, există doar internat. Fiind în lucrări de reabilitare, anul acesta, internatul de la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” este închis.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: