Prin Programul Integrat de Dezvoltare Urbană

Proiecte de 28 de milioane de euro vor schimba fața Sucevei

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Suceava va fi depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est pe 31 august, primul gospodar al urbei sperând că, în primăvară, vor fi organizate primele licitații pentru desemnarea executanților

În ședința ordinară de ieri, Consiliul Local a aprobat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava. Documentația cuprinde proiecte care vor fi finanțate în cadrul Programului Operațional Regional (POR), dar și din alte surse financiare, a-cestea având în vedere, printre altele, reabilitarea mai multor străzi din municipiu, modernizarea pasajului CFR Burdujeni, realizarea de parcări subterane și modernizarea de parcuri.

 

Valoarea totală a fondurilor ce vor fi accesate prin POR 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor” este de 28,8 milioane de euro, eligibile fiind 23,4 milioane de euro. Pentru demararea proiectului, în bugetul local pe anul viitor se vor prinde, cu această destinație, până la 3 milioane de lei. De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale va veni cu un avans de 3 milioane de euro. Astfel, de anul viitor, în lucrări de modernizare vor intra 14 artere rutiere, respectiv bulevardul 1 Decembrie 1918, bulevardul 1 Mai, strada Ștefan cel Mare, bulevardul Ana Ipătescu, Calea Unirii, Calea Burdujeni, străzile Cuza Vodă, Cpt. Grigore Andrei, Mitocelului, Aleea Dumbrăvii, Câmpului, Mitropoliei, Plevnei și dr. Victor Babeș. Primarul Ion Lungu precizează că s-a intenționat prinderea în proiect a mai multor străzi, însă prevederile comunitare stipulează că modernizate pot fi doar cele de la gradul IV în sus, adică cele cu minim 6 metri lățime. În același proiect intră și modernizarea parcurilor de lângă primărie și din cartierul Ițcani, suma alocată în această direcție fiind de 14,8 milioane de euro. Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava include amenajarea unei parcări subterane cu două module și 170 de locuri, dar și modernizarea pietonalului dintre Romarta și Biserica „Sfântul Dumitru”, proiectul având o alocare de 8,69 milioane de euro. Înspre reabilitarea sistemului de iluminat public de pe magistrala rutieră ce străbate urbea reședință de județ va fi îndreptată suma de 2,7 milioane de euro, iar în scopul înființării Centrului de conservare a tradițiilor bucovinene se vor accesa fonduri comunitare de 1,96 milioane de euro.
În vederea materializării acestui din urmă proiect, Consiliul Local s-a asociat cu Consiliul Județean Suceava, participarea financiară fiind de 75% și, respectiv, de 25%.
O ultimă componentă a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană se referă la creșterea siguranței și prevenirea criminalității în municipiul Sucea-va, prin dotarea cu echipamente specifice și amenajarea unui centru de supraveghere. Componenta prevede montarea de camere de luat vederi pe tot teritoriul orașului, cu rol în creșterea siguranței cetățeanului, în mod special în apropierea unităților școlare.
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Suceava va fi depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est pe 31 august, primul gospodar al urbei sperând că, în primăvară, vor fi organizate primele licitații pentru desemnarea executanților. „Acest proiect amplu va schimba fața municipiului Suceava, în special în ceea ce privește infrastructura, anul viitor urmând a fi deschise noi șantiere”, a precizat edilul-șef Ion Lungu. Alături de alte 12 municipii reședință de județ, Suceava este desemnat pol de dezvoltare urbană prin HG nr. 998/2208 privind declararea polilor naționali de creștere în care se realizează, cu prioritate, investiții din progrmele cu finanțare comunitară și națională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: