Rupte din viață

Au apărut crăciunițele

Într-adevăr, eveniment mare deschiderea mall-ului din Suceava, care a cam dat peste cap viața orașului. Și în bine, și în rău. Mulțime de localnici a roit în weekend spre marele centru comercial, care să vadă, care să cumpere, care să capete ceva gratis (și a ieșit cu ghionturi la acest capitol). Duminică spre după-amiază, magazinele se mai liniștiseră, dar târgoveții se așezaseră la mesele centrului comercial, vorba aceea, “să ia masa în oraș, la mall”.
 

> Circulația ru-tieră s-a transformat în iad (dacă nu era oricum, între anumite ore ale zilei). Duminică, spun “cunoscătorii” (și sunt mai mulți, am aflat-o din mai multe surse), un biet kilometru și ceva (sau cât o fi fiind, tot pe acolo) dintre centru și Burdujeni s-a făcut și în 3 ceasuri! Necazul celor blocați în trafic, în parcări, al celor ce au adăstat în mijloacele de transport (acum s-a potrivit gluma cu taxatoarea care cere unui ins bilet, iar acela îi răspunde: “Păi nu vedeți că eu… stau?”); până la urmă, bucuria taximetriștilor. > Magazinele vechi, dimpreună cu cele noi se pregătesc pentru o nouă față a concurenței, iar toate împreună se pregătesc pentru vânzările de dinainte de sărbători. Aproape toate materialele publicitare pe care le-au emis și distribuit săptă-mâna trecută (de la un săptă-mânal numit “ziar” – și rea-lizat de niște neprofesioniști, dovezile sunt cu duiumul, de la o firmă cu nume! – la… alte săptămânale, pliante, flutu-rași etc.) anunțau “cele mai mici prețuri”! Noroc că pentru cei mai mulți dintre clienți asta cu “cele mai mici” e fu-mată de mult și nu mai impre-sionează ca atare. Deși… S-a rătăcit și subsemnatul într-un magazin deschis nu de mult, tot cu “cele mai mici”, firește, și a constatat că, la produsele (alimentare) care-l interesau, prețurile erau, de fapt, cam cu un leu/produs mai mari decât la centrul comercial pe care îl vizitează frecvent; mai mari chiar și la magazinașele de cartier, adesea cu marfă luată la a enșpea mână (dar și cu, probabil, destule produse la negru). > Oricum, la cât co-merț se face în Suceava, la câți clienți sunt și la ce cumpă-rături fac (ca un exemplu, nu cred că unii au așteptat anume evenimentul din weekend pentru a-și cumpăra plasme!), concluzia este una singură (ca și în cazul notei cu oferte turis-tice de sezon, de săptămâna trecută): Are lumea bani, dom’le! (Desigur, nu chiar toată…) Și asta e bine, dacă tot vorbim de… criză. > Un fălti-cenean venit sâmbătă la Su-ceava m-a anunțat că, la șosea, au apărut “crăciunițele”. A luat omul “la ocazie” o domnișoară de vreo 17 anișori și, după pornire, aia îi zice plângăcioasă, dezbumbân-du-se, să-și etaleze costumul de Evă: “Nu mă ajuți să strâng și eu niște bani pentru Cră-ciun?”. A dat-o omul jos la Bu-nești, că prea i se agăța crăciunița de volan…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI