Salonul Național de Umor de la Suceava

Un “român-neamț” a obținut marele premiu “Nicolae Claudiu” > Premiul “Constantin Sofroni” a fost acordat caricaturistului George Licurici
Vernisată ieri la Muzeul de Istorie, expoziția Salonului Național de Umor, ediția a XIX-a 2008, reunește la cele 4 secțiuni 58 de participanți (din care 34 suceveni), din 18 localități din țară și din Ucraina, Republica Moldova, Italia, Israel, Bulgaria, China și Franța. Sunt expuse 90 de lucrări de caricatură și 35 de benzi desenate, anul acesta fiind a doua ediție cu această din urmă secțiune.
 

Potrivit artistului Mihai Pînzaru-PIM, membru al juriului, 15 dintre participanții în salon sunt debutanți, acesta fiind și rolul unui salon, “de a atrage noi și noi participanți”. Marele Premiu “Nicolae Claudiu” a fost acordat anul acesta caricaturistului Rudi Schmuckle, un artist “neamț-român”, cum l-au numit organizatorii, care locuiește și la Sibiu și la Berlin, fiind un participant de circa 30 de ani la acest salon. Reamintim că acest premiu poartă numele regretatului caricaturist Nicolae Claudiu, care, deși bucureștean, este unul dintre inițiatorii salonului de umor de la Suceava. Salonul Național de Umor de la Suceava a debutat la 26 octombrie 1974, a fost întrerupt la un moment dat, fiind reluat în 2004. Juriul acestei ediții a salonului a fost compus din Mihai Pînzaru-PIM, Radu Bercea, Ovidiu Bortă-BOA și Ana Scafeta, fiica lui Nicolae Claudiu. Ea a măr-turisit că a aflat cu surprindere plăcută de existența unui premiu cu numele tatălui său, de pe internet. “Mă bucur nespus de mult că, într-o societate marcată de interese materiale, mai există oameni preocupați de caricatură, grafică și bandă desenată”, a spus dna Scafeta. Premiul “Constantin Sofroni” pentru cel mai bun caricaturist sucevean prezent la salon a fost acordat lui George Licurici. Premiul pentru bandă desenată a fost acordat de Școala Populară de Artă “Ion Irimescu” artistului plastic sucevean Sorin Baciu. Centrul Culturii Tradiționale Suceava a oferit un premiu de debut prof. Alina Lăzăreanu, “un debut absolut” la caricatură. Tot ieri s-au înmânat și pre-miile concursului de grafitti, desfășurat cu o zi mai devre-me, la care s-au înscris inițial 11 tineri, dar au participat doar 6. Marele premiu a fost obținut de elevul Alin Onofrei, de la Colegiul de Informatică, premiant și anul trecut, iar un premiu special a fost acordat lui Florin Maxim, de la Colegiul de Artă. În același cadru au fost prezentate lucrările Expoziției Internaționale de Grafică Satirică, cu tema „Publicitate”, o competiție organizată pe internet, aflată la ediția a II-a. Este o manifestare cuprinsă, ca și Salonul Național de U-mor, în Festivalului de Satiră Bucovina 2008. Au participat inițial 165 de autori din 46 de țări, fiind selectate pentru jurizare 40 de lucrări din totalul celor 484 trimise de autorii respectivi. Marele pre-miu de 500 euro a fost acordat graficianului columbian Angel Ramiro Zapata, fiind oferite și trei mențiuni caricaturiștilor Yuri Manaev (Rusia), Boris Erenburg (Israel) și Pol Leurs (Luxemburg). Festivalul de Satiră Bucovina 2008 a fost organizat sub egida Consiliului Județean Suceava de către Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Școala Populară de Arte “Ion Irimescu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: