Asistentii din medicina primara acuza stresul în care lucreaza si salariile mici

În 80% din cazuri, asistentii de la medicii de familie sunt orice altceva decât asistenti: statisticieni, secretare… – arata Elena Cozmanciuc
Chiar de ziua lor, Ziua Internationala a Nurselor, mar-cata la 12 mai, asistentii medicali de la cabinetele medicilor de familie din judet au atras atentia asupra starii de stres în care îsi desfasoara activitatea si a proastei salarizari. Ei si-au facut cunoscute nemultumirile prin reprezentanta lor, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din România (OAMR) filiala Suceava, Elena Cozmanciuc: “Pentru asistentii din medicina primara, tema propusa în acest an de Consiliul International al Asistentilor Medicali este dificil de abordat.
 

Si aceasta pentru ca asistentii din cabinetele medicilor de familie sunt în 80% din cazuri orice altceva decât asistenti, respectiv statisticieni, secretare. De asemenea, ei executa alte activitati birocratice, ceea ce devalorizeaza rolul lor ca profesionisti. Atâta timp cât medicina primara în ansamblul ei este privita ca un sector al sistemului sanitar care nu produce efecte vizibile asupra sanatatii populatiei, nici încrederea acesteia în beneficiile medicinii primare nu este notabila, populatia neavând în general o educatie a preventiei”. Elena Cozmanciuc a atras atentia asupra importantei serviciilor acestui tip de asistenta medicala, pe care o considera „prima mâna întinsa catre pacient”. Tema din acest an a Zilei Internationale a Nurselor este “În slujba comunitatii si oferind servicii de calitate; Asistentii medicali sunt în prima linie a îngrijirilor de sanatate primare”. Elena Cozmanciuc a atras atentia asupra conditiilor necorespunzatoare în care sunt nevoiti sa lucreze o parte din reprezentantii acestei profesii, aflate “în prima linie în lupta celor suferinzi cu boala”. Ziua de ieri a fost marcata la sediul Spitalului Judetean Suceava printr-o sedinta festiva si un moment artistic, sustinut de trupa de copii “Skay”, de la Iasi, în prezenta reprezentantilor ASP, CMJ si ai Camerei Federative a Medicilor Suceava. Totodata, asistentii prezenti la manifestare au primit 6 credite gratuite. În judetul Suceava functioneaza 3000 de asistenti medicali.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: