Cum să nu fim…

Într-una din serile trecute, printre invitații celebri de la un post de televiziune se afla și scriitorul Dan Chișu, cunoscut publicului mai mult pentru emisiunea „Mănânc, deci exist”. Nu sunt o admiratoare a lui Dan Chișu, care îmi plăcea mai mult înainte de a-l fi văzut și a de a deveni un monden. Îi admiram măiestria verbului, întâlnindu-i semnătura, cred, prin revista „Luceafărul” condusă de Marius Tupan. Nu știu care era tema emisiunii la care fusese invitat Dan Chișu, ceea ce m-a frapat la un moment dat a fost încrâncenarea cu care o doamna invitată, atoateștiutoare (directoarea de frumusețe artificială Monica Tatoiu) l-a luat la rost pe Dan Chișu pentru că este neînsurat. Las la o parte momentele penibile prin care a fost silit să treacă Dan Chișu, întrebându-mă dacă doamna Tatoiu sau Mihaela Rădulescu trebuie să fie un model pentru noi.
 

Zilele trecute, un prieten foarte drag îmi vorbea despre Sindromul Stokholm, diagnosticul care presupune că victima se aliază sau simpatizează cu agresorul. Iată de ce de Ziua femeii nu am să vorbesc despre femeile abuzate, ci despre un bărbat neînsurat, și anume Dan Chișu. Cred uneori că aceste campanii împotriva violenței care vor să vină în sprijinul femeii nu fac decât să contureze și mai mult vulnerabilitatea acesteia. Îmi pare rău că nu pot să o socotesc plină de calități pe femeia care stă acasă și crește patru prunci în bătătură, așteptând salariul bărbatului. Cred că postura de victimă le convine unora, mai ales când trebuie să emită doar pretenții. Da, femeile sunt fragile, sensibile și tandre, dar vă rog să mă credeți că am văzut bărbați mai sensibili decât femeile. Dan Chișu are probabil aproape 50 de ani. Este prezentabil, are succes și totuși este necăsătorit. O fi crezut, probabil, ca și mine, că în România femeile încă mai au concepții din preistorie, că visează prinți pe cai albi care să le aducă totul la picioare în vreme ce ele nu se mai opresc din născut. Mi-ar plăcea ca un psiholog să realizeze o emisiune în care bărbații să mărturisească de ce își bat femeile. Am afla probabil foarte multe lucruri despre cum nu trebuie să fim noi, femeile. E timpul să ne câștigăm adevărata demnitate și să încercăm să nu mai fim o povară pentru nimeni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: