Pericol de dezvoltare disproporționată a județului

Conducerile Consiliului Județean și Prefecturii au anunțat recent, în conferințe de presă separate, că, începând din 3 martie 2008, comunitățile sucevene pot depune proiecte în cadrul Programului „Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală”, Măsura 3.2.2 „Renovarea și dezvoltarea satelor și îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală”, care, de la data amintită, devine operațională.
 

Președintele executivului Județean, Gavril Mîrza, a arătat că, potrivit Agenției Naționale de Plăți, Dezvoltare Rurală și Pescuit București, până la această dată, 29 de primării de comune au depus 61 de proiecte. Prefectul Orest Onofrei a declarat că, în intervalul rămas, autoritățile locale rurale trebuie să se prezinte la Oficiul județean Suceava sau la Agenția regională cu sediul la Iași, în vederea verificării și eventualei completări ulterioare a documentației, astfel încât, la depunerea efectivă, proiectele să fie eligibile. Domnia sa precizează că primul venit este și primul servit, iar instituția pe care o conduce asigură informare, consultanță și, în limita competențelor, susținere în promovarea dosarelor în cauză. Din cele 98 de comune din județul Suceava, au depus proiecte doar 29 dintre ele, adică sub 30 la sută. „Acestea au fost verificate și, practic, începând cu 3 martie, au șanse să fie eligibile. Celelalte localități nu au cerut bani pentru asemenea proiecte. De precizat este faptul că există proiecte care nu au cofinanțare sau cazuri în care comunitățile dispun de bani foarte puțini pentru coparticipare financiară”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu, adă-ugând că este surprinzător faptul că unele consilii locale refuză banii disponibili pentru dezvoltarea comunității. Prefectul de Suceava a reliefat că se poate vorbi de reticență, inerție, dar și despre o lipsă de informare a primarilor, în ciuda faptului că factorii de răspundere suceveni au organizat seminarii și sesiuni de informare pe această linie. Orest Onofrei a menționat că există unități administrativ-teritoriale sucevene cu proiecte multiple, iar altele, de regulă sărace, cu nicio astfel de inițiativă. Astfel, crede șeful serviciilor ministerelor desconcentrate în teritoriu, se ivește pericolul dezvoltării absolut disproporționate a județului. Prefectura va trimite un nou rând de circulare primăriilor rurale din județe, în timpul rămas respectivele administrații putând să mai întoc-mească proiecte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: