Arbore

Sărbătoarea Salcâmului

Arborenii se pot mândri că locuiesc într-o zonă folclorică foarte bogată, cunoscută bine în țară și în lume sub numele de depresiunea Rădăuților. Oameni frumoși, cinstiți, harnici, iubitori de neam, de țară și de frumos, păstrând un adevărat cult pentru tradițiile neamului lor. Cât de mândri sunt și de frumosul lor costum popular tradițional, pe care-l păstrează, uneori, chiar de generații!
 

Comuna Arbore, având o bogată zestre de etnografie și folclor, a inițiat acum 15 ani Festivalul folcloric Floare de salcâm, care se desfă-șoară în prima duminică a lunii iunie, atunci când salcâmul este înflorit. Ediție de ediție, pe scena acestui festival au evoluat formații folclorice de tradiție, profesioniste sau de amatori, din județ sau din afara județului nostru, chiar până în țara Oașului. Ediția a XV-a, organizată și anul acesta în prima duminică a lunii iunie, și-a primit oaspeții într-o nouă locație: splen-didul parc din centrul comunei, amenajat special pentru acest eveniment. După trecerea în revistă a formațiilor participante, făcută în centrul comunei în aplauzele a sute de spectatori, formațiile artistice și interpreții individuali au prezentat pe scena amintită un spectacol de excepție, care a durat mai bine de cinci ore. Anul acesta i-am avut oaspeți pe membrii Ansamblului folcloric al Clubului elevilor și copiilor din municipiul Rădăuți, ai Ansamblului folcloric „Stejărelul” din orașul Cajvana, dar a evoluat și Grupul folcloric „Florile Bucovinei” din Arbore, nou înființat, care, cu acest prilej, a debutat pe scenă. Un program artistic dens, de-o excepțională valoare, au prezentat și membrii Ansamblului folcloric „Balada” din Botoșani, de fapt invitatul special al arborenilor. Soliști vocali și instrumentiști, trei suite de jocuri populare din mai multe zone ale țării au încântat publicul, care, destul de răbdător în arșița zilei, i-a ascultat și i-a aplaudat mai mult de-o oră cât a ținut programul lor. Fanfara din municipiul Suceava, formată din virtuozi ai instrumentelor, a făcut să se audă în tot satul frumoase melodii populare, mult gustate și aplaudate de public. Întregul spectacol a fost rotunjit în mod fericit de recitalurile prezentate de renumiții interpreți de muzică populară Adriana Bucevschi, Nicoleta Cojocaru și Alexandru Recolciuc. Ei au adus în fața numerosului public (credem c-au fost aproape o mie de spectatori) melodii populare cu care ne-au încântat, unele chiar în primă audiție. Că le-au plăcut atât de mult spectatorilor o spune faptul că la multe cântece publicul a fredonat și el. Alese mulțumiri din partea organizatorilor pentru toți invitații arborenilor, pentru frumu-sețea costumelor populare, virtuozitatea instrumentiștilor și a dansatorilor și mai ales pentru ținuta avută pe durata întregului spectacol. Tineretul, și nu numai, a avut prilejul ca de la orele 21 și până dincolo de miezul nopții să se distreze la discoteca organizată în aer liber în parcul comunal. La reușita acestei manifestări tradiționale de excepție și-au adus contribuția și mai multe instituții județene, iar dintre autoritățile locale au muncit mult Gheorghe Tiron, primarul comunei, Adrian Chichiriță, viceprimar, Dan Tiperciuc, referent cultural, și, cu îngăduința dvs., și semnatarul acestor rânduri… (prof. GH. DOLINSKI, consilier local)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: