Electrocasnicele și electronicele vor fi mai scumpe

Pe lângă prețul aparatului și TVA, cumpărătorii vor plăti și o taxă de reciclare – așa numita taxă verde – pentru că Uniunea Europeană nu ne mai lasă să aruncăm oriunde electronicele și electrocasnicele pe care nu le mai folosim. Taxa va fi calculată în funcție de greutatea produsului. Cele mai mari scumpiri – de 20 de euro – vor fi aplicate pe segmentul electrocasnicelor „albe”: frigidere, mașini de spălat, aparate de aer condiționat. Pentru echipamentele IT, taxa verde nu va depăși 10 euro. Pentru a putea percepe această taxă verde, comercianții trebuie să aibă amenajate depozite speciale, în care să strângă aparatura veche. Costurile suplimentarea vor fi folosite ca să acopere cheltuielile de colectare, transport și reciclare.
 

„Taxa verde are o susținere și o justificare în condițiile în care, în sistemul de colectare, valorificare și reciclare a deșeurilor din echipamentele electrice și electronice, întradevăr funcționează”, a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Până acum, însă, prea puțini comercianți și-au ame-najat astfel de spații. Așadar, sunt șanse mari ca, de la 1 aprilie, în unele magazine prețul electronicelor și electrocasnicelor să rămână neschimbat. „Există niște liste cu centre de colectare, dintre care o parte sunt funcționale, o parte nu. Cea mai mare parte nu sunt funcționale și mai există încă lucrări de amenajare”, a precizat Cătălin Gurău, director al Asociației Producătorilor Europeni de Electrocasnice din România. Legea obligă autoritățile locale să creeze în fiecare oraș puncte de colectare a deșeurilor electronice și rampe ecologice. Frigider, aparat de aer condiționat 20 euro Aragaz, cuptor cu microunde, calculator 10 euro Laptop 9 euro Monitor LCD, televizor plasmă 8 euro Imprimantă, DVD player 3 euro Cafetieră 1 euro

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI