Bogdan și ecvinele

Într-o pătimașă dezbatere parlamentară, dl Bogdan Olteanu, președintele acestei Camere decizionale a Parlamentului, a mărturisit, cu calm și neprefăcută inocență, așa cum le stă bine adevăraților liberali, cum că D-sa nu prea știe cu ce și cum se mănâncă – precum urmașii Brătienilor între ei – chestia cu ecvinele. Ignoranța nu-i un viciu, iar din neștiință încă n-a murit niciun om politic. Cu ecvinele, deși nu suntem veterinari, vă lămurim noi, onorabile și stimabile domnule prezident: din latina vulgară ce stă la baza limbii noastre cea române – asta o spun toți lingviștii, făr’ de excepție – am moștenit, pe lângă alte frumoase ziceri și parimii ritmate și alcătuirea plină de tâlc și de înțelepciune: Mentulla eguinae / Ad summum collinae.
 

Zicere care, prin evoluția limbii și experiență istorică a dat naștere zemoasei expresii românești din româna literară: P… calului / pe vârful dealului. Bă-nuit-a cumva geniul anonim că-i vorba de Dealul Mitropoliei unde mulți bărbați de stat au tot șezut, dar n-au plânseră? N-avem de unde a ști și nici îndrăzneala de-a cerca a lămuri astă „enigmă nesplicată” pierdută în negura vremurilor, când sunt atâtea taine contemporane ce ne-nconjoară, cu neputință de a fi limpezite. Dar, fiindcă tot veni vorba de equus equus, ca adagiu necesar: tot mai bună-(i)apa de-acasă. Latinist făr’ de voie, adică al Dv., VIOREL DÂRJA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: