Departe de ambițiile politice

Simion Govornean este un om de afaceri din Raionul Noua Suliță, Regiunea Cernăuți. Este abia trecut de vârsta de 45 de ani și, printre altele, deține o firmă de turism. Simion își dorește să deschidă un restaurant cu specific românesc, proiect care s-a concretizat, deocamdată, prin începerea unor lucrări de amenajare a imobilului destinat. Dacă te apuci să faci câteva afirmații de genul „la dumneavoastră, ucrainenii…”, Simion te corectează scurt: „adică la noi, românii!”, adăugând mustrător: „dumneavoastră tare sunteți cu inima la noi, dar numai atât…”, sugerând că ajutorul concret din partea României nu prea există. În micul restaurant pe care deja îl are omul de afaceri, limba română se face auzită în toată frumusețea ei, completându-se neagresiv cu limba ucraineană.
 

Mălina ANIȚOAEI

Locuitorii așezării Boian par să fi intrat de mult în Europa, în sensul înțelegerii dintre ei, al acceptării sensului istoriei, par a trăi departe de ambițiile politice, grija pentru ziua de mâine nemailăsând loc unui romantism de altfel sortit să eșueze. Bun prieten cu Simion este Anatoli Gritviniuc, patronul Fabricii de Produse Alimentare din Noua Suliță, un bărbat la vreo 50 de ani care, potrivit afirmațiilor sale, „rupe destul de bine limba română”. Viața personală a lui Anatoli a fost marcată de multe aspecte tragice, care nu i-au alterat felul de a fi, deschis, gata să dea o mână de ajutor. Cei doi oameni de afaceri s-au gândit să devină membrii Asociației Alianța Pro Bucovina, fondată de rădăuțeanul Nicolae Preutesi, asociație care își propune crearea unor legături între oamenii de afaceri din România și Ucraina ( și nu numai). Dea Domnul ca proiectul domnului Preutesi să fie de bun augur!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI