Un eveniment cultural: o carte despre Eminescu de Ion Filipciuc

O seară de maximă densitate culturală a fost, fără îndoială, cea găzduită joi, 30 martie 2006, de Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava și prilejuită de lansarea cărții lui Ion Filipciuc, Simptomuri politice în boala lui Eminescu, Timpul, Iași, 2005. În peisajul literar sucevean nelipsit de eminescologi, mereu antrenați într-un dialog dinamic, în luări la cuvânt în public și în scris – Dimitrie Vatamaniuc, Grațian Jucan și până nu demult și regretatul George Muntean, ca să-i numim doar pe cei mai cunoscuți –, Ion Filipciuc s-a impus de la început ca o prezență aparte prin apelul insistent la documentul original, la ediția rară, prin amănuntul purtător de nebănuite semnificații și prin plăcerea divagației erudite pregătind, de regulă, lovitură de teatru – o concluzie surprinzătoare.
 

Reunind mai multe studii axate pe probleme con-troversate ale biografiei și creației eminesciene, Simptomuri politice în boala lui Eminescu este o carte care îl reprezintă desăvârșit. Că la fel de desăvârșit este și respectul pe care îl impun autorul și scrisul său au dovedit-o universitarii care joi au prezentat-o publicului, prezentându-și deopotrivă propriile rezerve, nedumeriri, puncte de vedere, Sabina Fînaru, Gina Puică, Mircea A. Diaconu. Lor li s-a alăturat prof. Emil Satco, într-o manieră diversă, dar nu mai puțin subtilă, propunând un portret complex al lui Ion Filipciuc, din care nu a lipsit o schiță (lirică) de autoportret, purtând chiar semnătura lui Ion Filipciuc. De asemenea, cu nestăpânite intervenții pe parcurs, Mihai Sultana Vicol a vorbit și la sfârșit, apropo nu atât de carte, cât de afirmații ale prezentatorilor, iar Ion Cozmei a propus/promis o sărbătoare a lui Eminescu, la Călineștii lui Cuparencu, și de Sfinții Mihail și Gavriil. Să nu trecem peste provocarea lui Ion Filipciuc, de ce nu o carte despre îndreptățirea afirmației eu sunt bucovinean a lui Eminescu, sub egida Bibliotecii Bucovinei, înainte de a încheia cu bucuria uneia dintre gazde că lansarea a fost în fapt un sim-pozion, iar simpozionul a avut o calitate pe care multe manifestări dedicate lui Eminescu și-ar dori-o.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: