PSD Suceava 2020

Se revarsă râurile !

Sloiurile de pe Bistrița au provocat inundații la Cârlibaba, Vatra Dornei și Ciocănești > Negrileasa, Dorna, Moldova și Dornișoara, blocate parțial de ghețuri, au ieșit din matcă, „atacând” gospodării din Dorna Candrenilor Fundu Moldovei, Breaza și Poiana Stampei > Geniștii de la ISU dinamitează cu greu podul de gheață din zona cartierului Argestru din Vatra Dornei, ce se întinde pe circa 3 km
Blocajele de gheață de pe Râul Bistrița, din zonele Cârlibaba, Vatra Dornei, Ciocănești și de la confluența pârâului Negrileasa cu Dorna, de la Dorna Candrenilor, sunt sub control, a declarat colonelul Lucel Lulciuc, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava. La Cârlibaba, unde din cauza aglomerărilor de sloiuri au trebuit evacuate miercuri noaptea 67 de persoane, apa din zonele inundate scăzuse ieri, după dinamitarea ghețurilor și în urma altor intervenții, cu circa 50 de centimetri. La Vatra Dornei, apa din cele 20 de locuințe afectate scăzuse ieri, de asemenea, cu mai bine de 10 cm, iar la Dorna Candrenilor cu ajutorul utilajelor de la Drumuri Naționale și al celor de la SC Cominco, se reușise deblocarea a circa 50% din sloiuri, fiind îndepărtată amenințarea cu inundația a trei gospodării din apropierea apei.
 

În cursul dimineții de joi, geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava au început dinamitarea ghețurilor ce au inundat cartierul Argestru din Vatra Dornei, blocaje ce se întind pe o distanță de aproximativ 3 kilometri. „Operațiunea se desfășoară, în reprize, cu destulă greutate, pentru că trebuie să detonam în preajma gospodăriilor, a blocurilor, fiind necesară o explozie cam o dată la 30 de minute. Este o muncă de lungă durată, ce nu se va putea finaliza în cursul zilei de azi (ieri n.r.) fiind cu siguranță nevoie și de cea de mâine (azi n.r.), a afirmat colonelul Lulciuc. Probleme apăruseră de ieri și pe Râul Moldova, în zona localităților Fundu Moldovei și Breaza, unde s-a lucrat cu mijloace mecanice la îndepărtarea ghețurilor ce blocaseră accesul câtorva gospodării. Militarii de la ISU Suceava și specialiștii de la Sistemul de Gospodărire al Apelor monitorizează toate cursurile de apă din județ, unde există deja revărsări sau au fost sesizate posibile situații deosebite. Este cazul celei de la Poiana Stampei, unde pârâul Dornișoara a inundat drumul comunal și a izolat 13 gospodării din satele Pilugani și Dornișoara. Se lucrează și în preajma podului de pe râul Dorna din locul numit Andrieni, „atacat” de sloiurile de gheață, ce se întind pe kilometri întregi, în pericol de a fi distrus, situație în care s-ar izola astfel de restul lumii nu mai puțin de 38 de case. Situația în județ este deocamdată alarmantă, dar nu dramatică. Nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, iar pagubele materiale, în curs de estimare, par rezonabile, față de situații similare petrecute în țară. Șeful ISU Suceava, colonelul Lucel Lulciuc, a declarat, însă, că ploaia care începuse să cadă de ieri dimineață nu este de natură să ușureze treburile și că pot apărea situații neprevăzute. În fiecare punct din județul Suceava unde apele se pot revărsa către locuințele oamenilor există grupuri operative în care militari ajutați de civili își fac fiecare treaba cu care au fost învestiți. Utilaje, autocamioane de intervenție, bărci pneumatice gata pentru orice nevoie, ca și forțe ale Jandarmeriei și Poliției asigură sprijinul necesar în zonele de risc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: