Trimiterea unor pacienți spre alte centre „nu se justifică”

spune șeful Secției ORL de la spitalul sucevean
Șeful secției ORL de la spitalul județean Suceava, dr. Alexandru Corneliu Dumitrescu, a precizat ieri că mulți pacienți sunt trimiși de medici din Policlinică în clinici din centre universitare, ceea ce „nu se justifică”, întrucât și la Suceava „se pot rezolva multe patologii, cu costuri mai reduse”. „Este tendința de a diviniza clinica, de parcă acolo s-ar practica altă medicină. Se practică și aici”, a spus dr. Dumitrescu. El a adăugat că în secția sa se pot face intervenții chirurgicale aproape la orice patologie ORL, mai puțin cele în cazul cancerului de laringe, pentru care trebuie aparatură și condiții speciale. Referitor la cancerul de laringe, dr. Dumitrescu a spus că a crescut „spectaculos” incidența lui în județul Suceava, în ultimii ani: dacă în 1992 se descopereau 20-30 de cazuri noi anual, acum numărul s-a dublat, ajungând la 60-70 pe an, a spus el.
 

Cei mai afectați sunt bărbații: „Afectarea este net în favoarea bărbaților, alcoolul și tutunul ajutând, în sensul negativ, la dezvoltarea cancerului de laringe. Bărbații de peste 40 de ani, fumători, la care apare o răgușeală care nu trece la o lună-două de tratamente uzuale trebuie să meargă la un specialist ORL pentru că este foarte posibil să aibă cancer de laringe și, cu cât afecțiunea este descoperită mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat”, a precizat dr. Alexandru Corneliu Dumitrescu. Secția ORL are o capacitate de 25 de paturi, alături funcționând cu 9 paturi secția BMF. ORL este considerată o specialitate „mică”, dar care a reușit să obțină lunar indicatori crescuți. Șeful secției spune că o problemă o constituie dotarea tehnică, învechită, și care ar trebui înlocuită, începând de la „lucrurile normale”, precum instrumentarul, până la trusa endoscopică sau masa chirurgicală, aceasta din urmă fiind folosită din 1992. Potrivit unui calcul făcut de conducerea spitalului, ar fi nevoie de 60-70.000 euro pentru a înlocui dotarea învechită cu instrumentar și aparatură medicală de performanță. Șeful Secției ORL este de părere că, pentru început, ar fi necesari cam 4-5 mii de euro, pentru renovarea secției.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: