Frigul

Să ne gândim azi la frig și să evocăm ne-pieritoarea frumusețe! La gerul care a înghețat valurile dincolo de geamanduri, umplând zarea cu oameni care se plimbă la suprafața mării. Și pentru ca vraja momentului să fie deplină, acum a fost descoperit trupul acelei Venus al cărei cap aștepta, ivit și el într-o vreme cu iarnă pereche, de treizeci de ani la Muzeul de Arheologie și Istorie Constanța. Să pășim însă pe valuri spre începutul primului mileniu, cu bolta sfâșiată de versul lui Ovidiu: „Zvârlit aici, la Istrul cu șapte brațe, strig! / Îngheț aici sub Carul Parrhasiei de frig!” și să-i prețuim splendoarea în splendida tălmăcire a bucovineanului Eusebiu Camilar.
 

Oare nu elogiul frumuseții, al darului lui Venus de a fermeca ar putea să fi scris, cu pecetea împăratului, și surghiunului poetului? Sunt istorici care spun că da. Au trecut 1900 de ani, de când Ovidiu, în straiele locurilor, s-a oprit cu respirația solidificată și sonorizată muzical de frig pe faleza tomitană, și cu Eusebiu Camilar, și cu noi alături, a privit-o îndelung prin florile de gheață ale lacrimii. Să-l ascultăm, povestind: „Și am văzut oglinda imensei negre mări, / Sub gheața nesfârșită cuprinsă până-n zări! (…) Îngheață până-n zare tot Pontul Euxin; / Nu se mai zvârle-n aer sălbatecul delfin!” Și să ne gândim la ne-pieritoarea frumusețe!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: