Din resursele pădurii

Pentru regenerarea acestora s-au executat împăduriri pe 869 ha și lucrări de îngrijire a arboretelor tinere pe aproape 12 mii ha Direcția Silvică Suceava a realizat, în anul 2005, un pro-fit de peste 135 miliarde de lei vechi, conform programului stabilit, se arată în bilanțul instituției dat luni publicității. Potrivit bilanțului, producția silvică totală realizată în 2005 de Direcția Silvică Suceava a fost de 965,5 miliarde de lei, din resursele fondului fores-tier au fost valorificate 150 de tone de fructe de pădure și 392 tone de ciuperci comestibile, iar din cele două păstrăvării s-au valorificat 16,4 tone de păstrăv, cu 64% mai mult față de programul stabilit. De asemenea, s-au valorificat și pes-te 15 tone de vânat. Totodată, la export, realizările au fost în valoare totală de 1,562 mili-oane de dolari, reprezentând 107,7% față de programul sta-bilit.
 

Potrivit prevederilor vizând amenajamentele silvi-ce și programului stabilit de Regia Națională a Pădurilor, de pe raza județului Suceava s-a exploatat un volum de un milion de metru cubi de masă lemnoasă, din care 662 mii de metri cubi cu agenții econo-mici, 141 mii mc pentru ne-voi proprii și 204 mii de metri cubi pentru populație. În ve-derea asigurării unei gestio-nări durabile a fondului fores-tier s-au efectuat lucrări de regenerare a pădurilor pe o su-prafață totală de 1.024 de hec-tare (113,8% față de program), din care 869 hectare de împă-duriri și 155 hectare rege-nerări artificiale și s-au execu-tat lucrări de îngrijire în arbo-retele tinere pe o suprafață de 11.947 de hectare (110,5% fa-ță de program). Bilanțul Direc-ției Silvice Suceava mai arată că, în 2005, s-au executat lucrări de investiții în valoare totală de 70 miliarde de lei, din care 13,8 miliarde de lei cu fonduri de la buget, 43,12 miliarde de lei cu fonduri ex-trabugetare și 13,14 miliarde de lei cu fonduri proprii. De asemenea, s-au pus în funcțiu-ne 20,3 kilometri de drumuri forestiere construite în con-trapartidă cu masă lemnoasă. „Toate aceste realizări au fost obținute într-un an marcat de multiple schimbări ale struc-turii organizatorice și funcțio-nale a Direcției Silvice Sucea-va, generate în principal de predarea, în ianuarie 2005, către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a suprafeței de peste 100.000 de hectare de fond forestier și reprimirea acestora în august 2005, dar și de desființarea activității de împletituri și disponibilizarea a peste 100 de salariați, de ex-ternalizarea activităților de curățenie și pază și de apli-carea legii retrocedării”, se menționează în bilanțul sem-nat de șeful Direcției Silvice Suceava, dl Sorin Popescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: