Hacker de 18 ani trimis în judecată de procurorii suceveni

Folosind două programe specifice acestui gen de infractori informatici, Neculai Săndel B. a intrat fără drept în sistemul unei societăți distribuitoare de internet din Vatra Dornei > Astfel a lăsat fără servicii zeci de dorneni, clienți ai societății cu pricina > La dosar cu trei capete de acuzare, hackerul riscă și 15 ani de închisoare Neculai Săndel B., abia ajuns la majorat, este pasibil de 15 ani de pușcărie, după ce, anul trecut, a “violat” sistemul informatic al unei societăți comerciale din Vatra Dornei. Tânărul hacker a fost trimis în fața instanțelor de judecată de procurorii suceveni din cadrul compartimentului de crimă organizată, având la dosar trei capete de acuzare: intrarea fără drept într-un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, ștergerea și deteriorarea fără drept de date informatice și perturbarea gravă, tot fără drept, a unui sistem informatic. “Hackereala” dorneanului a produs pagube societății respective în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei vechi, dar, sfidând penalul, a și dovedit cât de simplu îi este unui străin să intre, de departe, în bazele de date ale unei societăți comerciale.
 

La sfârșitul anului 2004, Săndel a intrat într-o sală de internet din Vatra Dornei și, fără mari emoții, a accesat serverele societății “Pro Soft” din localitate, societate distribuitoare de servicii internet, folosindu-se de tehnicile clasice ale oricărui hacker începător sau experimentat. Folosind un program “exploit”, el a detectat zonele nesigure din sistemul societății și, folosindu-se de una dintre ele, a putut șterge și modifica o serie de informații din baza de date. Utilizând, de asemenea, un alt program specific, “blackdoor”, hackerului nu i-a fost greu să facă o “gaură” în același sistem informatic prin care, “butonând” un calculator din sala de internet, a intrat lejer să-și facă treaba. Rezultatul demersurilor lui tehnice a fost că zeci de dorneni, clienți ai firmei “Pro Soft”, n-au mai putut benefica de serviciile internet, de unde și prejudiciul de circa 50 de milioane de lei vechi. Neculai Săndel B., încă minor la data comiterii faptelor, a fost prins după ce administratorul de rețea al firmei în cauză a observat “violarea” sistemului, treburile desfășurându-se ulterior relativ simplu. Polițiștii de la Crimă Organizată au identificat, mai întâi, locul de unde s-a intrat fără drept în sistem și, de acolo, s-a aflat și pe cine a dus mintea la așa ceva.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: