Conferință preoțească la Rădăuți

În ziua de 11.10.2005 a avut loc, la Protopopiatul Rădăuți, Conferința Preoțească cu tema de la Sfântul Sinod intitulată „Respectarea rânduielilor tipiconale bisericești”, care a fost pregătită și susținută de pr. econom stravrofor Traian Molea de la parohia Sucevița. Ca delegat al Înalt Preasfințitului Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost prezent pr. consilier economic Mircea Nuțu, care a prezidat conferința. Pr. Traian Molea a arătat importanța slujirii lui Dumnezeu după rânduiala hotărâtă de Sf. Biserică, săvârșirea sfintelor taine și ierurgii cerute de credincioși, precum și unele abateri de la aceste rânduieli. Pe marginea temei au luat cuvântul pr. Popescu Vasile – Vicovu de Jos, pr. Juravle Vasile – Rădăuți, pr. Dăbâcă Mircea – Calafindești, pr. Varctic Vasile – Marginea, pr. Ilaș Silvestru – Clit, pr. Marici Mihai – Bălcăuți, pr. Leuștean Vasile – Marginea III, pr. Martiniuc Mugurel – Solca și alții. Toți au arătat că este de mare importanță să se folosească la săvârșirea tuturor slujbelor, pentru uniformizare, cărțile de cult apărute recent cu respectarea precizărilor făcute de Sfântul Sinod.
 

Pr. consilier a arătat importanța slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor de către preot și puterea extraordinară pe care o are preotul în Sfânta Liturghie și harul lucrător prin el. Sfinția sa a precizat că avem toate armele asupra noastră pentru a sta împotriva răului și a păcatului, încurajând astfel activitatea permanentă a omului și, implicit, a lui Dumnezeu. În finalul conferinței am fost deosebit de bucuroși să avem o delegație din partea Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, din Rădăuți, condusă de domnul director, inginer Mircea Irimescu. Cu acest prilej, s-au lansat două cărți închinate unor preoți și poeți din Bucovina: „Hai, pană. cu mine-ndărăt” de Teofil Lianu, ediție îngrijită de doamna Cleopatra Hrihor de la Vicovu de Jos, prezentată foarte elocvent de domnul profesor Iosif – Vicovu de Jos; apoi, profesorul Ion Filipciuc a prezentat cartea preotului-poet Emanuel Isopescu intitulată „Versuri folosite”, ediție apărută la aniversarea a 100 de ani de la moartea lui. Au luat cuvântul doamna directoare Andronache de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, doamna învățătoare Veronica Moscaliuc și alții. La acest eve-niment au fost prezenți și elevi de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” care, împreună cu preoții, au cântat rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”. P.C. protopop a mulțumit tuturor, manifestându-și dorința de a ne întâlni în astfel de momente de spiritualitate românească. A consemnat P.C. protopop GHEORGHE CALANCEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: