La Suceava

Start în programul de sprijinire a producătorilor agricoli din zona montană

> Județului i-a fost repartizată suma de 19 miliarde lei vechi, beneficiari fiind atât asociațiile crescătorilor de bovine, cât și producătorii agricoli individuali > Declarate ca fiind „de munte” sunt 44 de localități, inclusiv municipiile Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, precum și orașele Gura Humorului și Solca Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava a dat startul programului de sprijinire a asociațiilor și pro-ducătorilor agricoli din zona de munte, pentru achizițio-narea de dotări specifice noi, cu finanțare de la bugetul de stat. Potrivit unei hotărâri a executivului de la București, statul sprijină financiar dota-rea asociațiilor crescătorilor de bovine din zona montană, în vederea dotării cu tancuri de răcire a laptelui cu capacitate cuprinsă între 500 și 3000 de litri, precum și agricultorii persoane fizice, care intenționează să-și cumpere motocositoare, greble mecanice, mori cu ciocănele sau grupuri individuale de muls.
 

Conform actului normativ amintit, asociațiile și producătorii agricoli de la munte, care colectează și valorifică laptele de vacă, persoanele fizice, proprietari de terenuri în suprafață de minim două hectare pe care le exploatează direct, precum și proprietarii de adăposturi de animale populate cu cel puțin două vaci cu lapte ori 10 ovine sau 10 caprine, beneficiază de la bugetul de stat de o subvenție reprezentând 60% din prețul de procurare al utilajelor în cauză, inclusiv TVA. Directorul executiv adjunct al DADR, Lya Chiriac, a declarat, ieri, că județului Suceava i-a fost repartizată suma de 19 miliarde de lei vechi și că sprijinul statului va fi acordat conform principiului „primul venit, primul servit”. Dosarul solicitanților trebuie să includă cererea-tip, declarația pe propria răspundere, adeverință eliberată de primărie, referitore la suprafața de teren și numărul de animale în proprietate, adeverință de la primărie și circa financiară, din care să rezulte că solicitantul nu are datorii, precum și o copie după bule-tinul sau cartea de identitate. Dna Lya Chiriac atrage atenția potențialilor solicitanți să consulte ordinul ministrului agriculturii pentru aprobarea delimitării municipiilor, ora-șelor și comunelor, din zona de munte, publicat în Monitorul Oficial nr. 758/19 august 2004. Aceasta pentru a se ști dacă localitatea face parte din zona montană. Interesant de menționat este faptul că Pârteștii de Jos și Păltinoasa sunt doar parțial montane. În județul Suceava sunt declarate ca fiind „de munte” 44 de localități, inclusiv municipiile Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, precum și orașele Gura Humorului și Solca. În consecință, și producătorii agricoli de pe raza acestor localități urbane pot primi de la bugetul statului cele 60 de procente sub-venție din valoarea utilajului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: