Clădiri școlare în suferință

Acoperiș străpuns, pereți cu igrasie, defecțiuni la instalații și alte… beteșuguri Vechimea sediilor unor instituții de învă-țământ fălticenene impune alocarea de fonduri de la bugetul local pentru menținerea în stare de funcționare a clădirilor. În acest sens, recent, Școala „Alexandru Ioan Cuza” a adresat un memoriu Primăriei Municipiului Fălticeni prin care solicită sprijin pentru unele reparații la cele două corpuri de clădiri. Imobilul situat pe strada Sucevei, construit în anul 1900 și în care funcționează biblioteca școlii, sala de educație fizică și 4 săli de clasă, se află într-o situație gravă; în cei 105 ani de existență, în afara unor mici reparații de întreținere, nu au fost executate reparații capitale.
 

Acoperișul din tablă a ruginit și este străpuns, afectând tavanul, care a putrezit în unele locuri; din aceeași cauză, tencuiala a crăpat și s-a desprins. În condițiile infiltrațiilor apei, pereții sunt afectați de igrasie, punând în pericol sănătatea elevilor și a cadrelor di-dactice. La rândul său, clădirea din strada Nicu Gane, cu o vechime de 23 de ani, din cauza execuției defectuoase, s-a depreciat foarte mult. Acoperișul s-a deteriorat, cele 8 grupuri sanitare sunt necorespunzătoare din punct de vedere funcțional, estetic și prezintă grave defecțiuni la instalații, ceea ce va determina neacordarea avizului de funcționare. Tâm-plăria la Școala „Al. I Cuza” a fost executată, inițial, din lemn verde, dar odată cu trecerea anilor, lemnul s-a uscat și s-a curbat, nea-sigurând etanșeitate, provocând pierderi de energie termică. Nici instalația electrică a școlii nu mai prezintă siguranță în exploatare, existând zone unde conductorul este întrerupt, cauzând șocuri electrice ce au deteriorat apa-ratura existentă în școală. Pentru achiziționarea materialelor necesare unor reparații minime, din suma de 1 miliard de lei destinată cheltuielilor pentru învățământ din municipiul Fălticeni, Consiliul Local a hotărât alocarea a 150 milioane de lei vechi școlii „Al. I. Cuza”. Însă numai necesarul de materiale (întocmit de directorul școlii, prof. Gabrel Baban) pentru reparațiile la grupurile sanitare, în vederea obținerii autorizației de funcționare, este de peste 139 de milioane de lei. Pentru repararea acoperișului, înlocuirea tâmplăriei și dotarea cu tehnică de calcul se mai caută încă soluții de finanțare. Sperăm ca acestea să fie găsite de autoritățile locale cât mai repede pentru ca procesul de învățământ să nu aibă de suferit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: