Salvați localurile vechi de școală !

Școala este locul unde fiecare a primit lumina cărților, pentru a putea deosebi adevărul de minciună. De-a lungul vremurilor, dascăli generoși și bogați sufletește au cultivat frumosul, au luminat mintea și sufletul și au ajutat spiritul să-și ia zborul spre înalt. Trist este că, astăzi, o serie de inși nu se sfiesc să discrediteze omul de la catedră. La fel de trist este faptul că o serie de localuri vechi de școală, după mic-șorarea numărului de elevi și restrângerea activității, au fost părăsite și lăsate în paragină sau au fost date pe mâna unor inși guralivi, dornici de parale, cărora numai de felul cum arată clădirea nu le pasă.
 

Cândva, școala era ca o floare. Atunci, în sălile de clasă aerisite se auzea murmurul elevilor; acum, în foste clădiri de școală auzi răcnetele și strigătele consumatorilor de alcool, care, necăjiți că nu au cu ce-și crește copiii, beau și ultimul ban… Cu câtă migală, cu câtă pasiune împodobea învățătoarea pereții clasei, cu câtă atenție învelea cu huse băncile și cu cât respect participau mamele elevilor la ședințe! Acum, pereții sunt despuiați, în fosta școală miroase a rachiu, a pește sărat și a bere… Câtă nepăsare și indiferență! Acoperișurile localurilor vechi de școală au fost ciupite pe alocuri, pereții – loviți cu pietroaie, ferestrele și ușile – sparte, porțile și gardurile – furate. Alte localuri vechi de școală se demolează lent și sigur, sub privirile celor care ar putea face ceva. Aseme-nea situații, unde nepăsarea își spune cuvântul, există în multe comune din județ. Clădirile în care copiii au primit lumina cărții ar putea avea o altă destinație, în ele ar putea funcționa muzee, ateliere de artizanat etc. Deocamdată însă, în multe dintre ele zburdă șoarecii și șobolanii, praful și mizeria se adună în straturi. În altele, după cum am spus, sunt cârciumi și, în loc de învățarea unor lucruri folositoare, se aud vorbe urâte, buruienoase, vulgare. În localul unde înainte se intra cu pietate, acum se intră cu cizmele pline de glod și oamenii își beau mințile. Dacă, odată, oamenii se trudeau să ridice o școală, astăzi, unii se grăbesc să o devasteze. Și nu există nici o reacție din partea nimănui pentru schimbarea situației. Sunt alte chestiuni mai importante la ordinea zilei! Este rușinos! O intervenție urgentă a instituțiilor județene ar fi salutară. Pentru că localurile vechi de școală trebuie salvate. Prof. VALERIU SANDOVICI N.R. Nu știm dacă autorul articolului a avut posibilitatea să se deplaseze și să vadă dacă, într-adevăr, aceasta este situația în tot județul. Cum însă este cadru didactic, implicat trup și suflet în viața școlii, preocupat de soarta învățământului românesc, i-am acordat creditul ce se cuvine unui dascăl, chiar dacă, este știut, generalizările sunt întotdeauna riscante.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: