Cu gândul spre UE, cu fapta spre Evul Mediu…

Pe Prea Sfinția Sa Corneliu Bârlădeanu, episcop vicar al Episcopiei Hușilor, am avut șansa dată de Dumnezeu să-l întâlnesc în casa părintelui Dumitru Valenciuc de la Volovăț. Ceasurile petrecute în prezența Prea Sfinției Sale ar fi de neuitat pentru oricine ar avea prilejul să-l asculte, înaltul prelat fiind, cum s-ar spune, o combinație de înțelepciune, educație și eleganță. La urma-urmei, ierarhul vasluian întruchipează ceea ce visăm, ceea ce așteptăm de la arhiereu: harul. De aceea te aștepți ca un asemenea exemplu viu să „cloneze” slujitori ai Bisericii asemenea, oameni buni în deplină luptă cu răul din om. Dar unii, orice haină ar purta, chiar și cea a călugăriei, rămân în esență răi. Și sunt destui asemenea care s-au aciuat prin mănăstiri, în cotloane bântuite de spiritul Evului Mediu.
 

Mălina Anițoaei

Iată de ce n-am să ezit să spun că aproape  m-a șocat situația de neimaginat în care s-a aflat zilele trecute episcopul vicar al Hușilor. Prea Sfinția Sa a fost pe punctul de a fi linșat când s-a deplasat la Mănăstirea ‘’Sf. Treime’’ din comuna Tanacu, județul Vas-lui, pentru a-l anunța pe preotul duhovnic Daniel că i s-a interzis să mai slujească. Acesta, ajutat de trei măicuțe, a legat o măicuță  cu lanțuri de o cruce de lemn, susținând că femeia era posedată de duhuri rele. Cu un căluș în gură, înfometată, femeia a murit. Am citit prin cărțile Vlădicăi Gherasim că prin anii ’50 s-a luat decizia strașnică de ‘’curățire’’ a mănăstirilor. S-au întâmplat atunci multe lucruri nedrepte. Nu știu dacă acea decizie ar trebui repetată, dar parcă prea sunt pline mănăstirile și prea e nevoie de brațe de muncă în România…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: