Prefectul merge la Cârlibaba cu polițiști și jandarmi

Pentru a se evita un conflict

120 de crescători de animale din Borșa do-resc să intre pe o pășune de pe raza comunei Cârlibaba Reprezentanți ai Prefecturii Suceava, însoțiți de forțe de ordine, se vor deplasa, azi, în zona comunei Cârlibaba, unde se așteaptă sosirea a 120 de crescători de animale din ora-șul maramureșean Borșa, ca-re doresc să intre pe o pășune de aproximativ 300 ha de pe raza comunei. Prefectul de Su-ceava, dl Orest Onofrei, a de-clarat că reprezentanți ai cres-cătorilor de animale din Borșa susțin că au câștigat, în instan-ță, dreptul de proprietate pe pășunile de pe raza comunei Cârlibaba și că se va deplasa în zonă cu forțe de ordine, po-lițiști și jandarmi, pentru a se evita producerea unui conflict.
 

Totodată, prefectul a spus că va verifica autentici-tatea documentelor de propri-etate deținute de crescătorii de animale din Borșa, arătând că, din datele pe care le are, respectivele pășuni fac parte din domeniul public și sunt administrate de Primăria Cârlibaba. Potrivit legislației, terenurile aflate în domeniul public nu pot fi restituite. Dl Onofrei a spus că va încerca soluționarea pe cale amiabilă a acestui conflict între Borșa și Cârlibaba, declanșat în urmă cu 12 ani. „Vom pune în aplicare ceea ce a hotărât jus-tiția, dacă există hotărâre de-finitivă și irevocabilă”, a spus dl Onofrei. Între localitățile Borșa (Maramureș) și Cârliba-ba (Suceava) au început, în 1993, dispute privind dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 300 ha de pășuni alpine aflate pe trei munți, iar de atunci, până în 2001, în fiecare an, a fost necesară intervenția Poliției și a jandarmilor pentru detensio-narea conflictelor care au apă-rut între crescătorii de ani-male din cele două localități. Prefecții celor două județe au încheiat protocoale prin care stabileau că, până la soluțio-narea definitivă a litigiului, în instanță, aceste pășuni alpine sunt folosite de crescătorii de animale din ambele localități. În 1999 a fost instituită și o comisie formată din specia-liști cadastrali, care a stabilit că suprafața de pășune reven-dicată de maramureșeni se a-flă în raza administrativ-teri-torială a județului Suceava. În anul 2001, prefecții județelor Suceava și Maramureș au con-venit ca toți crescătorii de ani-male din orașul maramure-șean Borșa să plătească o taxă pentru pășunat în zona Cârli-baba, pe baza unui contract e-conomic încheiat între primă-riile celor două localități. În privința dreptului de proprie-tate a acestor pășuni au fost deschise mai multe acțiuni în instanță.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: