Fălticeni

Patrimoniul cooperației, revendicat de meșteșugari

Sute de fălticeneni sunt puși pe drumuri de speranța că vor recupera o parte din patri-moniul actualei Cooperative meșteșugărești “8 Martie”, patrimoniu care, susțin ei, le aparține. Asta, pentru că, la angajarea în cadrul coope-rației meșteșugărești, fiecare membru venea cu un aport în natură sau bani. Deși, în prezent, cooperativa mai are doar 70 de membri, preșe-dintele acesteia, dl Constantin Agavriloaiei, s-a trezit săptămâna trecută cu 175 de cereri prin care foști membri solicită bunuri cu care au contribuit din 1949 (de la constituirea cooperativei meșteșugărești din Fălticeni) până în anul 1990.
 

Atelier cooperatie

Amintim că respectiva cooperativă avea în anul 1990 peste 1.500 de membri și zeci de secții meșteșugărești, u-nele dintre ele realizând pro-duse pentru export, cum era cea de mic mobilier sau co-voare țesute manual, și alte zeci de secții de prestări de servicii. Patrimoniul cooperativei este format din zeci de active, spații de producție și comerciale, precum și mijloace fixe evaluate la miliarde bune de lei. “Neadaptarea la economia de piață și managementul defectuos” – conform decla-rațiilor actualului președinte al cooperației meșteșugărești – au băgat cooperativa în datorii de ordinul miliardelor de lei. “Am vândut o parte din patrimoniu pentru a acoperi datoriile care, în anul 1996, cînd am fost ales președinte, erau foarte mari. Am acte pentru fiecare bănuț. Pot jus-tifica totul. De ceva timp coo-perativa are, în sfârșit, profit”, ne-a spus Constantin Agavriloaiei. Pe de altă parte, s-a format un Comitet de inițiativă al cooperației meșteșugărești, care, în baza a 175 de cereri la Legea 1/2005, solicită întrunirea tuturor cooperatorilor. Reprezentanți ai Comitetului de inițiativă sunt de părere că banii “obținuți din vânzarea mai mult sau mai puțin legală a unei părți din patrimoniu s-au dus în buzunarele fostei sau actualei conducerii”, după cum ne-a spus dna Niculina Grumăzescu. Mai mult, cei din personalul de conducere (TESA) al cooperației au devenit membri cooperatori fără a aduce contribuție în natură, abia în anul 1991, conform Hotărârii UCECOM nr. 2 din 26 aprilie 1991. Președintele Cooperativei „8 Martie” susține că majoritatea cererilor înregistrate provin de la cooperatori care au părăsit cooperativa meș-teșugărească cu 10, 15 sau 20 de ani în urmă. “Ei au anumite părți sociale care, conform legii, nu sunt purtătoare de dobânzi. Mulți dintre ei și-au luat deja părțile sociale în ur-mă cu 15 ani. Este adevărat că fiecare dintre ei a contribuit la un moment dat cu ceva. Nu s-a făcut vreo convenție prin care să se precizeze că, la plecare, omul își va lua cu el contribuția adusă. Ei erau conștienți că vor mânca o pâine dacă vor veni cu ceva de acasă și îl vor lăsa generațiilor viitoare. Mulțumesc celor care au contribuit, care au adus banii la vremea respectivă, dar acum trebuie să mergem mai departe. Legea permite, la un moment dat, divizarea imen-sului patrimoniu și cei care au depus cereri vor probabil imo-bilele”, ne-a declarat Con-stantin Agavriloaei. La rândul lor, cei 175 de oameni din Comitetului de inițiativă al cooperatorilor meșteșugari din Fălticeni doresc, mai exact, divizarea cooperativei meșteșugărești pe meserii; ei cred că așa se va rezolva și problema de patrimoniu, prin nominalizarea părților sociale pe fiecare membru cooperator.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI