1 Mai muncitoresc

O sărbătoare tristă, salvată doar de Paștele ortodox

Căzută anul acesta o dată cu Paștele ortodox, ziua de 1 Mai, sărbătoarea internațională a muncii și a celor care muncesc împrumută, probabil, empatic o doză substanțială din încărcătura sărbătorii religioase. Altfel, 1 Maiul românilor, Armindeniul popular, n-ar fi decât o altă zi din calendarul obositei și obositoarei tranziții către normalitate. La 2 ani de intrarea în Uniunea Europea-nă, celor care (mai) muncesc în România le pasă prea puțin de semnificațiile zilei dedicate lor de forurile internaționale. Devine un truism astăzi să vorbești de neajunsurile create muncii cinstite de năbă-dăioasa tranziție. Drept care n-o vom face nici noi, măr-ginindu-ne la a vă prezenta gândurile câtorva dintre liderii filialelor sucevene ale marilor uniuni sindicale.
 

Gheorghe Vlădău, UJSL CSDR: „E o sărbătoare tristă pentru români ziua de 1 Mai. Recesiunea economică a mușcat adânc la toate nivelurile sociale. Sindicatele, ca repre-zentante ale lucrătorilor, caută căi de diminuare a pauperizării acestora, astfel încât dreptul la muncă să nu fie doar o lozincă într-un cod de legi sau într-o Constituție. În România există organisme tripartite guvernamentale, patro-nale și sindicale, la nivel național și teritorial, care caută, prin activitatea lor, să aducă drepturile legate de raporturile de muncă cât mai aproape de nivelul european, cu respec-tarea specificului societății noastre. Din păcate, acest lucru nu e întotdeauna po-sibil”. Miftode Timofte, UST Cartel Alfa: „Organizația noastră dorește să reamin-tească tuturor sucevenilor că dreptul la muncă este unul fundamental. A-l respecta înseamnă a crea locuri de muncă decente, remunerate suficient, pentru ca lucrătorii să poată trăi, nu doar supra-viețui. Societatea noastră a devenit una polarizată, în care bogăția este concentrată în mâinile câtorva, marea ma-joritate trăind în sărăcie. În economia județului Suceava, în societățile care țin de pro-ducția celulozei și hârtiei, ex-tracția și prelucrarea minereu-rilor, mobilei, confecțiilor se înregistrează o serie de sin-cope, care determină creșterea numărului de șomeri. Este grav că noii patroni, ale căror interese sunt susținute de guvernanți, nu sunt decât niște vătafi contemporani, pentru care eficientizarea întreprin-derilor înseamnă tăierea a-cestora în bucăți, valorificarea fierului vechi și a terenurilor. În asemenea condiții, orice lucrător din aceste unități ar fi putut deveni un patron de succes, contra 1 euro”. Iordănel Secrieru, BNS: „Pentru mine, și cred că pen-tru majoritatea sindicaliști-lor, Ziua de 1 Mai nu mai are aceeași conotație ca pe vre-muri. Nu prea ai la ce să săr-bătorești. Nivelul de trai scă-zut nu te împinge la așa ceva. Ne lăudăm degeaba cu con-ceptul de om al muncii. Cei puțini ar trebui să se gân-dească și la cei mulți”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: