Generaţia paşoptiştilor de la „Nicu Gane” între zecişti sau de la sprezece la zeci şi

 Sau de la prima bornă nativă 1 mie, 9 sute, 4 zeci şi 8 la anul de graţie 2024 consemnând înşiră-te mărgărite a întâlnirilor noastre de atunci, din timp, de acum. Numere, cifre, date din calendarul promoţiei 1966 care opresc într-o haltă timpul pentru a celebra viaţa.

La întâlnirea din mai 2018 s-a sărbătorit intrarea în senioriat. 50 de ani de la absolvirea Liceului „Nicu Gane”. Aleatoriu, pentru că timpul se grăbeşte şi nu poate fi oprit, inimoşii organizatori au decretat reîntâlnirea pe 30 mai. Ipoteze şi ipostaze. Dacă…

Corazonul minţii a hotărât. Gaudeamus! Cu dispensă. Sărbătorim 58 de ani de la absolvire. Şi aşa timpul lunecă. Valul milenarist îl întâmpinăm cu magma afectivă a unui alt timp al rodniciei. Rotunjim vârste.

Plecăciune, vârstă seniorială! Trăim intens tinereţea septuagenară, bucurându-ne de roadele vârstelor succesive. Sofocle perorase prin Creon, interpretat de Nelu, privitor la destinul uman: În lume-s multe mari minuni/ Minuni mai mari ca omul, nu-s! Şi acum, privim tabloul lui Salvador Dali, „Persistenţa memoriei”. Între figurativ şi abstract, trăim timpul şi facem călătorii în timp. Am intrat în mileniul trei cu îndrăzneala călătorului de cursă lungă ce înscrie o nouă tuşă de profil. Anii se adună şi ne adună în real şi în virtual. Conjugăm verbele la optativ prezent săpând încă drumuri în noi.

Şi pentru cercul nostru de colegi şi prieteni care sunt, care se pot sau nu se pot deplasa sau care trăiesc în amintire şi neuitare, gândim.

Ce şansă deosebită ne-a oferit viaţa! Căutăm şi găsim încă resurse pentru noi şi pentru viaţa netrăită complet a celor ce au plecat. Lucrare tainică a destinului. Geografia noastră sentimentală şi hrisovul timpului percep bătăile inimii colegilor ce trăiesc pe alte continente, dar care sunt alături de noi “ de la Despina la Raul sau a celor plecaţi spre alte lumi precum Ioana şi Dorel, ori a neuitaţilor noştri diriginţi “ Cornelia Ante, Didina Iacob şi Costică Popa.

Valorizări salutare. Înfloriţi timpul! Fiţi oameni lumină! Reîncărcaţi-vă bateriile din vatra şcolii de la „Nicu Gane” pe care o reprezentaţi cu mândrie.

Mă bucur să vă primesc oricând în grădina cu trandafiri a inimii mele. Dumnezeu m-a binecuvântat să vă fiu alături sufleteşte. Fac parte şi eu din generaţia paşoptistă pentru că îmi înnumăr anii de profesorat de la intrarea voastră în clasa a V-a. Am crescut, ne-am construit şi ne-am format împreună. Ne-am bucurat de izbânzi: profesor universitar doctor Ştefan S. Gorovei, fost şef de promoţie. Artist plastic consacrat Gabrel Baban şi Ioana Nistor. Scriitor Raul Ancel. Scriitori Despina Grigore şi Nelu Mihăilă. Apoi o pleiadă de doctori, profesori, ingineri, economişti, militari. Oameni între oameni. Oameni pentru oameni. Generaţie care a trăit nedreptăţile epocii prin doi părinţi “ profesorii Vasile Gh. Popa şi Sorin Gorovei.

Bucuria reîntâlnirii, bucuria speranţei. Din parte-mi, omagiul colegilor de cancelarie care nu mai sunt, dar au rămas în sufletele noastre, evocaţi în „Rememorări luminoase”, StudIS, 2020.

Şi bucuria de a fi împreună! Şi acum şi peste doi ani, în 2026 la şaizecista întâlnire!

MIOARA GAFENCU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI