IPS Calinic a solicitat premierului Marcel Ciolacu alocarea a 20 ha de teren pentru construirea ansamblului arhiepiscopal

> Ierarhul i-a vorbit şi despre susţinerea lucrărilor de restaurare şi consolidare a monumentelor istorice

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, a transmis un mesaj cu ocazia vizitei premierului Marcel Ciolacu în judeţul Suceava, în care a adus în atenţia acestuia o parte dintre problemele cu care se confruntă eparhia cu speranţa rezolvării lor.

„Fiţi bineveniţi în Bucovina, acest Athos românesc, statut pe care-l dă acestei părţi a ţării frumuseţea mănăstirilor, opt dintre ele fiind monumente cu valoare universală, incluse în patrimoniul UNESCO. De regulă, atunci când un demnitar de stat vizitează comunităţile eclesiale şi sociale din ţară, şi nu numai, liderii spirituali şi/sau politici din acele zone încearcă să aducă în atenţia Excelenţei sale parte dintre greutăţile cu care se confruntă, cerându-i ajutorul în rezolvarea acestora” a explicat IPS Calinic.

Ierarhul i-a spus premierului că una dintre probleme este lipsa contribuţiilor pentru personalul neclerical, întrucât la nivel de arhiepiscopie sunt foarte multe parohii, chiar câteva sute, care, din lipsă de fonduri, nu au cântăreţi bisericeşti şi nici personal deservent.

O altă problemă este lipsa unei suprafeţe de teren necesare construirii unui ansamblu arhiepiscopal, pentru a da curs unui firesc istoric şi unei fundamentale nevoi privind viaţa Bisericii şi a comunităţilor din Bucovina.

„Nu solicităm în această etapă restitutio in integrum a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care ar presupune 192.000 de hectare, deşi ar fi un plus pentru lucrarea Bisericii, ci, pentru împlinirea dezideratului edificării ansamblului arhiepiscopal, ar fi nevoie de minim 20 hectare” a menţionat IPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor l-a rugat pe premierul Marcel Ciolacu să susţină în continuare lucrările de restaurare şi consolidare a monumentelor UNESCO, de categorie A şi B, care sunt în plină desfăşurare, precum şi cele de construire a aşezămintelor eclesiale, socio-medicale şi filantropice, atât de importante pentru semenii noştri. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI