Prin derogare stabilită de Ministerul Mediului

14 urşi din judeţul Suceava vor putea fi recoltaţi în următorul an

Ministerul Mediului avea pe agenda de ieri o dezbatere a unui proiect de ordin de ministru privind aprobarea nivelului de prevenţie şi de intervenţie pentru prevenirea pagubelor şi a accidentelor produse de specia urs.

Prin ordin urma să se stabilească pentru specia urs brun (Ursus arctos) numărul de derogări aplicabile la nivel naţional, reglementându-se nivelul de intervenţie şi de prevenţie, precum şi condiţiile de implementare a derogărilor de la statutul de specie strict protejată, stabilit prin legislaţia naţională de mediu în vigoare, numai în următoarele situaţii: a) pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri; b) în interesul sănătăţii şi securităţii publice.

Nivelul de prevenţie reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în scopul prevenirii pagubelor şi atacurilor asupra populaţiei umane pe care aceste exemplare le pot produce.

Nivelul de intervenţie reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în scopul înlăturării unui pericol iminent, generat de prezenţa unor exemplare care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică.

Potrivit proiectului, în vederea atingerii obiectivelor stabilite la art. 1, se aprobă 426 de exemplare de urs care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional.

În vederea atingerii obiectivelor stabilite, se aprobă 60 exemplare de urs care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Potrivit proiectului, nivelul de intervenţie se poate realiza doar de către personalul tehnic de specialitate al gestionarului sau al gărzii forestiere competente, prin metoda „la pândă” sau „dibuit”, în cazul în care prezenţa exemplarelor de urs brun necesită acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către o echipă de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol.

Derogarea în vederea recoltării exemplarelor din specia urs brun prevăzute se acordă de autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, la solicitarea scrisă a gestionarului fondului cinegetic, în situaţia în care nivelul de prevenţie aprobat pentru fondul cinegetic în cauză a fost realizat ori nu a fost alocat nivel de prevenţie.

„Exemplarele din specia urs brun prevăzute la art. 2 pot fi recoltate în perioada 15 mai 2023 – 14.05.2024, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 353 din 2008 pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii” se mai arăta în proiect.

Potrivit anexei la proiect, 14 urşi din judeţul nostru vor putea fi relocaţi în anul următor. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI