De ce se scarpină presa de Iohannis?

În România războaiele politice nu se duc pe faţă, cavalereşte, ci se preferă muşcătura pe din dos ca să nu se ştie de unde vine mârşăvenia. La fel se procedează şi pentru lansarea, impunerea unui personaj politic, de obicei creat din nimic, printr-o mişcare şocantă care să ia piuitul electoratului. Modelul este Traian Băsescu, aruncat aparent fără nicio pregătire în mijlocul arenei prin tehnica faptului împlinit: substituirea lacrimogenă a candidatului prezidenţial Teodor Stolojan.

A se observa că de fiecare dată când puternicii cai bălani din presa şi televiziunile PSD şi-au băgat coada în alegeri, social-democraţii au pierdut, mai întâi pe mâna lui Adrian Năstase, apoi pe aceea a lui Mircea Geoană şi, în cele din urmă, pe a lui Victor Ponta, ceea ce dovedeşte lipsa de credibilitate şi abilitate ale „maeştrilor“ şi ale specialiştilor Dânci implicaţi, cu toată strădania şi greutatea numelor.

Atacurile actuale la preşedinte fac parte din zona ascunsă a bătăliei electorale, miza fiind cică una conspirativă, ca să atragă publicul: 1. zona unei mari congregaţii de influenceri PSD (independenţi până în măduva oaselor!), aceiaşi care i-au îngropat definitiv pe alde Năstase, Geoană, Ponta, 2. un grup gălăgios din zona USR cu mare afluenţă pe reţelele de socializare, dar cu lideri care nu-şi expun faţa până la momentul oportun, până atunci aruncând cu noroi în competitori şi mai ales în foştii aliaţi, 3. o gaşcă insolită care deocamdată face apelul de seară al bocancilor pe platoul din dosul scenei, adunată de o eminenţă cenuşie a AUR-iştilor, Bobby Păunescu, alături de Claudiu Târziu, mână în mână cu George Simion şi cu speranţa fostelor servicii secrete Călin Georgescu – gaşca asta deocamdată nu muşcă radical, ci aruncă doar praf în ochii lumii şi îşi ascute colţii.

În acest climat de hei-rup abramburistic, preşedintele Iohannis este amestecat numai fiindcă este întâiul politician, iar pomenirea numelui său vrea să însemne că demersurile respectivilor vizează prezidenţialele. Pentru asta sunt scoase din arhive de-a valma vechi marote precum casele, rezolvate de justiţie de când hăul, meditaţiile, aruncarea paltonului când garda de corp dormea, partidele de schi şi de golf, călătoriile în străinătate comparate cu ale Maiei Sandu, industriaşii de la Holzindustrie Schweighofer cu care n-are nici în clin, nici în mânecă, fiind aduşi de Adrian Năstase în 2003…, plus insuccesele politice ale tuturor guvernelor, că de reuşite nimeni nu pomeneşte absolut nimic. Nu aşa se face jurnalism la „nivel înalt” în patria noastră?

O perdea de fum greu în dosul căreia se adună oştirea combatanţilor PSD, politicieni de stânga interesaţi de un nou mandat, moderatori şi jurnalişti gras stipendiaţi din trezoreria partidului, după cum o arată amenzile grase date de Autoritatea Electorală Permanentă, echipele de trolli şi influenceri de pe reţelele sociale, de care să nu vă închipuiţi cumva că luptă pro bono, tuturora arătându-li-se chipul luminos al Challenger-ului, adjunctul şefului NATO, fostul loser Mircea Geoană, „Mihaela, dragostea mea“, pus iarăşi să fure startul campaniei electorale, fiindcă partidul acesta ne-a învăţat în ultimele trei decenii că normal şi fairplay nu se poate.

Să se fi schimbat dl Geoană atât de mult, încât PSD să se angajeze trup şi suflet în susţinerea candidaturii sale ori e doar un balon de săpun? Nu e exclus să mai fie testaţi şi alţii. Cert este că Mircea Geoană s-a schimbat, însă doar pe jumătate: ţinută ireproşabilă ca adjunct al Secretarului General NATO Jens Stoltenberg, dar aceeaşi naivitate, de nu cumva accentuată, în politica internă. Încă nu şi-a fixat elemente doctrinare şi ideologice cu care să ceară învestitura propriului partid, amestecă din nou interesele partinice cu cele de stat şi cu cele personale, afişează iarăşi aceeaşi veselie debordantă, de nu cumva va fi fiind duplicitară, din nou nu-şi mai încape în piele, văzându-se pe cai mari…

Nici USR, nici AUR nu stau pe roze: aşteaptă să pice lebăda neagră în curtea PSD ori a PNL pentru a ieşi pe un val emoţional viteazul Drulă, fluturând paloşul-rangă cu care să sperie Europa, şi salvatorul Simion, să stingă lumina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: