O profesoară cultă seamănă încredere în elevi

Într-un moment al lecţiei, ca să apreciez pregătirea ireproşabilă a unui elev, i-am spus, fără şcepticism, că locul lui la o catedră este asigurat, preferabil, în opinia mea, ar fi la catedra de română. Educaţia, mai ales, viitorul educaţiei din care vor lipsi profesorii cu o pregătire clasică (nu sunt Guru, e doar o exegeză spontană), are nevoie de specialişti instruiţi nu în graba sau superficialitatea timpului. Răspunsul elevului a fost concis: „Un răspuns bun îl dau, dar nu cred că voi candida la o catedră”. Resemnarea moromeţeană, pe care mi-o asum, văzută într-un mod aparte de criticul Eugen Simion că „Moromete e prea inteligent pentru a mai crede în eternitatea valorilor” şi îşi dă seama că civilizaţia nu poate fi oprită, mă face totuşi să caut în jurul meu tineri nu doar promiţători în ceea ce fac, dar şi garantaţi unei societăţi.

Încrederea că şcoala de mâine va mai avea profesori buni – pregătiţi şi cu aplecare spre carte, conştienţi şi cu dragostea în suflet să şcolească tineri, cu lecturi şi cu o facultate bună ne-o dă profesoara de limba şi literatura română Elena Vorotneac de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Chişinău (director Daniela Vacarciuc). Hotărârea Elenei de a nu-şi abandona acest câmp al cărţii, ales cu multă convingere şi drag când a urmat Facultatea de Litere, Universitatea de Stat din Moldova, se transformă cu fiecare zi de muncă în pasiune sau în bucuria că Micul prinţ din basmul lui A. de Saint-Exupery, prezent în fiecare elev, creşte frumos după o călătorie minunată prin şcoală, dacă este însoţit de o profesoară cultă. Dăscăliţa, tânără şi frumoasă, inventivă şi creativă (lecţiile ei nu seamănă una cu alta), e angajată mereu în căutare de idei noi, de a-i pune pe elevi să descopere împreună, de a-i cuceri cu metode inedite, utile să le folosească în viaţă, de a-i câştiga atunci când vrea şi trebuie să-i convingă că în viaţă vine timpul să constaţi la un moment dat ce spune personajul lui M. Preda „şi n-am trăit degeaba”.

Activă ea însăşi, cu dorinţa că implicările în proiecte educaţionale sunt investiţii reale în formarea caracterelor tinere, profesoara Vorotneac, fără să-şi creeze motive de orgoliu interior, îşi lasă tiparul moral în fiecare suflet de copil. Îl pregăteşte să fie bun în viaţă dacă la orele de limba şi literatura română, acesta a înţeles că prin cultura învăţării ne salvăm de la ce poate aduce răul. Susţinându-şi discipolii, când aceştia au nevoie de un sprijin sigur şi puternic, profesoara resuscitează din mitologie eroismul zeilor, formându-şi crezul propriu: „Pentru orice copil, profesorul – eroul său – este cea mai de încredere călăuză care îl poate conduce pe drumul cunoaşterii”. Această atitudine se reflectă şi în articolele pe care le scrie în ziarul „Făclia” Chişinău (redactor Tudor Rusu), acolo unde are posibilitatea să-şi împărtăşească colegilor din experienţa didactică, dar şi să aprecieze munca nobilă a colegilor ei. Din titlurile articolelor publicate sau a cărţilor didactice „Avem nevoie de modele care să ne inspire”, „Adolescentul merge după soare”, se înţelege că profesoara este „un iscusit ,,grădinar’’ ce sădeşte – cu pricepere – în sufletul copilului, dorinţa de a şti, setea de cunoaştere”, iar elanul muncii o duce spre a-şi dezvolta competenţele, transformând „orice lecţie într-o adevărată pledoarie în favoarea conştientizării binefacerilor ştiinţei”.

 Portretul profesional al pedagogului desăvârşit este un titlu pe care l-ar merita profesoara E. Vorotneac? Dacă etichetele morale ale unui cadru didactic cum ar fi inteligenţa, dragostea necondiţionată faţă de copii, buna pregătire, dedicaţia, carisma, diplomaţia, erudiţia şi alte calităţi spre a promova valori autentice în şcoală sunt dimensiuni la care se ridică Elena Vorotneac, atunci nu există îndoieli că distinsa profesoară îşi înscrie fiecare an de muncă în titlul onorific al Pedagogului de elită, cult şi desăvârşit pentru că „tinde mereu să-şi atingă cea mai bună versiune a sa”.

Silvia STRĂTILĂ

Chişinău

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: