Cu ocazia testărilor gratuite efectuate la SJU Suceava de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

Au fost depistate 8 cazuri noi de diabet şi 23 de cazuri de prediabet

În data de 14 noiembrie 2022, în cadrul Ambulatorului de specialitate „Diabet zaharat” din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava s-a efectuat în mod gratuit testarea HbA1c şi a glicemiei, pentru pacienţi cu diabet zaharat, dar şi pentru persoane nediagnosticate până acum.

Potrivit dr. Claudiu Cobuz, medic primar, şeful Secţiei diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, coordonator al Centrului Antidiabetic Suceava, au fost prezenţi peste 200 de suceveni şi s-au efectuat 141 de consultaţii de cei 5 medici diabetologi.

Dintre sucevenii prezenţi, 73 au beneficiat de dozarea hemoglobinei glicozilate si 53 de dozarea doar a glicemiei.

„În felul acesta au fost descoperite 8 noi cazuri de diabet zaharat cu valori ale glicemiei cuprinse între 180 şi 290 şi valori ale HbA1c între 6,5 şi 8%. Aceste cazuri noi au primit consiliere medicală de la medicii specialişti. De asemenea s-au descoperit valori la limită, sugestive pentru prediabet, la 23 de suceveni”, a arătat dr. Cobuz.

Coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava a subliniat că „dobândirea unui stil de viaţă nesanogen şi existenţa unor dezechilibre nutriţionale pot conduce la apariţia unor afecţiuni grave în rândul populaţiei, printre care obezitatea şi bolile metabolice cu anomalii intermediare ale glicemiei”.

Optimizarea stilului de viaţă este elementul-cheie în ameliorarea calităţii controlului glicemic

„În prezent, pe lângă cei 415 milioane de adulţi estimaţi că ar avea diabet zaharat, există 318 milioane de adulţi care suferă de anomalii ale reglării glicemice, stări patologice încadrate în stadiul de prediabet, care îi expun la un risc crescut de a dezvolta boala în viitor. Prediabetul este o afecţiune în care nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari pentru un diagnostic de diabet zaharat. Conform celor mai recente recomandări, prediabetul este definit ca alterarea sau modificarea glicemiei a jeun, cu niveluri ale glucozei plasmatice a jeun de 100 până la 125 mg/dl, toleranţă scăzută la glucoză, cu niveluri de glucoză din plasmă între 140 şi 199 mg/dl la două ore postprandial sau HbA1c de 5,8 până la 6,4 %. Optimizarea stilului de viaţă este elementul-cheie în ameliorarea calităţii controlului glicemic, abordare care poate preveni în mod eficient progresia de la prediabet la diabet. În plus, optimizarea stilului de viaţă va îmbunătăţi toţi factorii de risc pentru diabet zaharat şi sindrom metabolic, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie. Principiile alimentare în managementul prediabetului sunt asemănătoare cu cele ale persoanelor sănătoase. În acest sens, alimentaţia trebuie să fie: echilibrată, controlată caloric, moderată şi variată. Alimentele care sunt bogate nutriţional şi reduse caloric contribuie la optimizarea saţietăţii şi asigură un aport adecvat de carbohidraţi, fibre, proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale. Carbohidraţii ar trebui sa provină în principal din cereale nerafinate, fructe, legume şi produse lactate degresate. Se recomandă, în general, ca glucidele să asigure 45-65% din aportul energetic total, cu un aport de carbohidraţii simpli până la o treime din total, minim 130 de grame de carbohidraţi pe zi” a explicat dr. Cobuz.

Şeful Secţiei diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din SJU Suceava a mai arătat că relaţia HbA1c – glicemie este complexă.

„Mai multe studii au demonstrat că HbA1c reprezintă media glicemiei pe ultimele săptămâni sau luni, cât reprezintă durata de viaţă a eritrocitelor (aproximativ 120 zile). Este important de stabilit o relaţie clară între automonitorizarea glicemică zilnică a pacienţilor cu diabet zaharat şi valorile HbA1c, pentru a oferi diabetologilor şi persoanelor cu diabet ţinte specifice ale valorilor glicemiei, ţinte care să asigure obţinerea unor niveluri adecvate ale hemoglobinei glicozilate, care să reprezinte risc mic pentru apariţia complicaţiilor cronice specifice. Corespondenţa HbA1c – glicemie este următoarea: 5%-97mg/dl; 6%-126mg/dl; 7%-154mg/dl; 8%-183mg/dl; 9%-212mg/dl; 10%-240mg/dl;11%-269mg/dl; 12%-298mg/dl” a arătat medicul.

Colectivul Centrului Antidiabetic Suceava s-a mobilizat exemplar şi a oferit o oportunitate pentru persoanele cu diabet zaharat confirmat, dar nu numai (pacienţi cu suspiciune de diabet zaharat), prin dozarea gratuită a hemoglobinei glicozilate, un index extrem de util de hiperglicemia cronică. Această analiză care reflectă glicemia medie înregistrată în ultimele 3 luni şi, în plus, are o valoare predictivă ridicată pentru complicaţiile diabetului zaharat, trebuie să fie efectuată de rutină la toate persoanele cu diabet zaharat, atât în cadrul evaluării iniţiale, cât şi ulterior, ca parte a planului de îngrijire continuă. De asemenea, cei peste 140 pacienţi care au fost consultaţi au primit teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei şi materiale pentru piciorul diabetic, a mai informat medicul.

„Astfel, Centrul Antidiabetic Suceava, cu sprijinul conducerii Spitalului Judeţean, a fost alături de pacienţii cu diabet zaharat, care fără bilet de trimitere şi fără programare prealabilă, au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei şi hemoglobinei glicozilate, materiale de educaţie şi teste de glicemie, în data de 14 noiembrie 2022, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat” a concluzionat dr. Claudiu Cobuz. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI