Marfă scumpă

> L.D. CLEMENT

…Probabil aţi reţinut că recenta Zi Mondială pentru Siguranţa Pacientului a avut ca temă „Utilizarea sigură a medicamentelor”, prilej cu care Ministerul Sănătăţii, citând OMS, ne-a îndemnat să ne informăm numai din surse certificate asupra utilizării medicamentelor şi să le cumpărăm doar din surse autorizate… Căci nu de ieri, de azi destui dintre bolnavi (de la răciţi la… mai grav) ştiu să ceară consultaţii la Dr. Google sau Dr. Facebook, iar de la respectivele instanţe de notorietate află şi ei… ce li se întâmplă să afle. Acum, când vorbeşte despre „surse autorizate”, OMS pare a îngădui şi o astfel de in-formare gratis şi aflată la îndemână, „doar la un click distanţă”, călăuzindu-ne – dacă înţelegem corect – numai spre sursele profesioniste (site-uri cu adevărat de specialitate, asumate şi acreditate ca atare) şi nu către cele cu scop comercial sau mediatic. Apropo! În context, a apărut şi ştirea cum că gadget-urile şi aplicaţiile mai mult sau mai puţin în relaţie cu sănătatea (de ex. accesibile pentru telefoanele şi ceasurile inteligente) nu sunt testate şi, ca atare, nici autorizate de structuri de specialitate ca instrumente medicale; vezi cele care-ţi iau pulsul ori chiar tensiunea. Dar altfel cum?… Veţi spune dumneavoastră (şi cine poate să vă contrazică?): o prezentare la medic înseamnă timp, programare, (eventual şi) preţ de medic (medicul nu-i ieftin, căci sănătatea e marfă scumpă!), iar abia apoi reţeta şi medicamentele.

(Zice-se că întâiul pedometru, mecanic, ar fi socotit un standard minim evaluând, firma respectivă, chiar media numărului de paşi efectuaţi de angajaţii proprii până la slujbă şi înapoi acasă; după care, într-o părere, OMS ar fi zis că nu-i rău…)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: