Bătaia nu-i, neapărat, ruptă din rai

> ADI PÎRGARU

Am pornit aceste rânduri gândindu-mă la ce spunea umoristul Cornel Udrea: „Bate fierul cât e cald şi copii când sunt mici, dar nu cu aceleaşi unelte”. Sunt de neevitat momentele în care ajungi la „corecţie”, însă este clar că trebuie să fie alese cu grijă instrumentele, dar mai ales trebuie alese cu atenţie motivul, sensul pentru că, altfel, copilul, devenit mai apoi adult, va ţine minte evenimentul şi orice lucru bun realizat apoi nu va mai conta.

De-a lungul anilor am cunoscut părinţi zbiri, profesori zbiri, antrenori zbiri şi şefi zbiri.

 În general, pe lângă braţe şi decibelii din voce, ei folosesc şi alte strategii. „Versaţi” cum sunt, ei utilizează, pentru că pot, expresii de genul, „fără telefon, calculator şi petreceri” sau „îţi pun 3 până te plictiseşti” sau „ai să stai cu fundul pe banca de rezerve până faci tărzănei” sau „trei luni de zile îţi tai 15% din salariu”. Sinceri să fim, în aceste cazuri par mai bune două perechi de palme…

Suntem de părere că acţiunile coercitive nu au efect şi că este mai bine să asculţi şi să vorbeşti cu subiectul, să acorzi o iertare şi o şansă în plus, o încredere suplimentară şi, bineînţeles, corectitudine. Vor fi de folos şi pe moment, şi mai târziu!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: