E.ON a notificat Primăria Suceava asupra scumpirii cu 224% a tarifului pentru energia electrică furnizată

> „…Rămânem la mâna lor. Noi suntem cei care ne rugăm de ei să ne dea lumină” spune primarul Ion Lungu

 Nu mai puţin de trei studii de fezabilitate a fost nevoită să comande Primăria Suceava pentru postul de transformare a energiei electrice aferent ştrandului modernizat de la Iţcani. Documentaţiile au fost întocmite în 2018 şi 2021, alta fiind solicitată recent de E.ON, chiar în perioada în care lucrările de modernizare sunt la final.

Potrivit primarului Ion Lungu, consumul de energie electrică al instalaţiilor cu care este dotat ştrandul este mai mare, invocată de către compania de electricitate fiind necesitatea „echilibrării puterii instalate” în zonă.

„Când am luat autorizaţia de construire, E.ON a dat aviz pe vechea instalaţie electrică, cea a ştrandului dezafectat. Ulterior, cei care au făcut studiul de soluţii au venit cu recomandarea de a se monta un transformator separat, în ideea de a echilibra puterea instalată mai mare de la noul ştrand” arată şeful municipalităţii.

Edilul-şef spune că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la modernizarea Pieţei „George Enescu”, la care una prevedea avizul iniţial pentru instalaţia electrică, pentru ca, la darea în folosinţă a obiectivului de investiţii, să se impună montarea unui transformator de capacitate mărită, care, de asemenea, să echilibreze puterea instalată.

„Aşa ne-am potcovit şi la Piaţa Mică. Părerea mea este că E.ON are o strategie: cea că primăria îşi poate permite să monteze un transformator. A existat o primă soluţie, s-a dat avizul, s-a eliberat autorizaţia într-un anumit fel, după care, la recepţia finală a pieţei, să ni se spună că nu este asigurată capacitatea pentru întreagă zonă. Şi, atunci, să vină primăria să pună un nou transformator” a comentat Ion Lungu.

Primarul face aceste aprecieri după ce i s-a reproşat că Primăria Suceava „nu ar trebui să lucreze” pentru E.ON, la care interpelare Lungu a dat de înţeles că autorităţile locale nu au încotro. În acest sens, primarul a dat ca exemplu şi notificarea E.ON privind negocierea contractului de furnizare a energiei electrice pentru perioada următoare.

„Nu lucrăm la E.ON, dar rămânem la mâna lor. Noi suntem cei care ne rugăm de ei să ne dea lumină. Problema este destul de delicată. Am avut negocieri pentru preţul energiei electrice şi E.ON a venit cu o creştere de 224% a tarifului pentru energia electrică. Iar noi de unde să plătim?” se întreabă retoric primarul, adăugând că banii ar putea proveni inclusiv din creşterile de taxe şi impozite locale impuse de guvern, începând cu 1 ianuarie 2023.

Anterior, şeful executivului sucevean evidenţia că, în ciuda scumpirilor, factura la energie electrică era una suportabilă, mai ales datorită economiilor făcute prin iluminatul public de tip LED. Ion Lungu mai opina că nu va fi nevoie „să stingem iluminatul pe străzi”, probabile fiind, însă, unele economii la iluminatul ornamental, amenajat cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Un comentariu

  1. Poate nu ar fi rau sa se infiinteze un parc fotovoltaic de catre primarie pe unele spatii din oras sau de ce nu pe structuri la sol. Hai ca se poate!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI