Pentru elevii din Fălticeni

Anul şcolar 2022-2023 a început cu bucurie şi emoţie

> Primarul Gheorghe Cătălin Coman a participat, ieri, la deschiderea anului şcolar în unităţi de învăţământ din toate cartierele municipiului

Prima zi de şcoală a fost trăită şi la Fălticeni cu emoţie de boboci, fie că a fost vorba de grădiniţe, şcoli sau licee, dar şi de restul elevilor care s-au reîntors în bănci într-un sistem în care sunt supuşi unor noi teste. Aproape 8.000 de preşcolari şi elevi din Fălticeni şi din localităţile învecinate care au optat să înveţe în acest oraş au început cursurile în cele patru şcoli gimnaziale, trei licee şi şapte grădiniţe cu program normal şi prelungit din urbea de pe Şomuz.

Deşi nu vor mai fi scenarii „semafor” ca în pandemie şi care permiteau sau nu prezenţa fizică la şcoală, anul şcolar 2022 – 2023 este cu mult mai multe modificări decât au fost ultimii 10 ani: şcoala a început mai devreme cu aproape două săptămâni, într-o altă structură, pe module, cu o singură medie pe an, fără medii din clasele V-VIII la admiterea la liceu, fără exmatriculări, transferuri care se fac după alte reguli etc.

În funcţie de unitatea de învăţământ, festivităţile de deschidere au început de la ora 8:30 cu participarea primarului Cătălin Coman, viceprimarului Constantin Bulaicon, administratorului public Alexandru Rădulescu, directorului Direcţiei Utilităţi Publice Cătălin Costea, a consilierilor locali, inspectorilor din cadrul ISJ Suceava, a agenţilor de la Poliţia Municipală Fălticeni şi jandarmilor de la Detaşamentul de Jandarmi Fălticeni etc.

După intonarea Imnului Naţional al României şi discursurile de bunvenit ale directoriilor, în fiecare unitate de învăţământ preoţii au oficiat slujbe de binecuvântare pentru elevi şi profesori.

„Cu dragoste părintească, binecuvântăm pe toţi elevii, părinţii, învăţătorii şi profesorii la începutul anului şcolar 2022-2023. Ne-am rugat şi ieri, la rugăciunea pentru toţi şcolarii de după Sfânta Liturghie, ne rugăm şi astăzi în cadrul acestui careu, să se sădească în inimile copiilor începutul înţelepciunii, frica de Dumnezeu, să se izgonească din inimile lor demonii cei întunecaţi, să li se lumineze mintea şi să ţină minte învăţăturile cele bune şi folositoare” ne-a spus pr. Dan Panţiru, care a oficiat serviciul religios la Şcoala „Ioan Ciurea”.

 „Ziua de astăzi este deosebită pentru că începe un nou an şcolar, un an pe care îl dorim în primul rând cu sănătate. Sănătate sufletească, sănătate trupească şi a minţii noastre. Să dea bunul  Dumnezeu ca în anul şcolar în care păşiţi astăzi să vă ocrotească Cel Atotputernic, să vă fie alături şi să îl chemaţi, aşa cum aţi auzit şi în rugăciunea rostită astăzi, în inimile voastre” a fost mesajul pr. Neculai Apostol către elevii Colegiului „Nicu Gane”.

   Corp de clădire inaugurat la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu”

 În ceea priveşte condiţiile din unităţile de învăţământ din Fălticeni, acestea sunt foarte bune, fiind apreciate şi de delegaţii din străinătate care au vizitat oraşul. Pe durata verii s-au desfăşurat lucrări de renovare şi modernizare la majoritatea unităţilor de învăţământ, s-au completat dotările didactice. În curând vor începe lucrări de modernizare şi eficientizare termică la clădirea Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, construcţia unei săli de sport la Şcoala „Ion Irimescu”, iar în anul şcolar viitor va fi dată în folosinţă cantina de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, al doilea obiectiv de  acest fel, prima cantină la o şcoală, construită după 1989, fiind cea a Şcolii „Ion Irimescu”.

Cel mai nou obiectiv al infrastructurii din învăţământul local a fost inaugurat  pe 5 septembrie. Este vorba de corpul B al Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu”, în care vor învăţa elevii din cele patru clase pregătitoare step-by-step. După slujba de sfinţire, copii au păşit cu emoţia primei întâlniri cu doamnele educatoare, în corpul de clădire realizat prin reproiectarea şi reamenajarea fostului spital de copii, în săli de clasă primitoare, cu mobilier nou şi dotări de top.

„Vreau să vă asigur că administraţia locală împreună cu conducerile şcolilor, colectivele profesorale, vom face toate eforturile pentru ca elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, să aibă cele mai bune condiţii pentru a învăţa.

Am văzut elevi dornici să înceapă şcoala, chiar dacă a fost o vacanţă mai scurtă. Sunt convins că vor învăţa tot ce le trebuie pentru viaţă pentru că au condiţii foarte bune. Şcolile din Fălticeni se ridică de la an la an şi acesta este un lucru îmbucurător, care pe mine, ca profesor, ca primar, mă face mândru deoarece calitatea învăţământului creşte. Asta se datorează conducerilor şcolilor, colegilor mei profesori, care au muncit  foarte mult în această perioadă de pregătire a începutului de an şcolar pentru a putea oferi condiţii excelente pentru studiu. În această vară ne-au vizitat două grupuri de profesori din Lituania şi din Polonia, care au rămas impresionaţi de condiţiile de din  unităţile de învăţământ din Fălticeni. În curând vom încheia parteneriate cu şcoli din aceste ţări astfel încât copii noştri să meargă să vadă cum studiază copii lor şi invers.

Vă urez al început de an şcolar mult succes în activitate, colegilor mei profesori şi învăţători multă răbdare cu copii, multă răbdare pentru a rezolva probleme inerente care vor apare şi sunt convins că la sfârşit de an şcolar să ne bucurăm  împreună pentru rezultatele pe care le veţi avea în activitatea şcolară şi extraşcolară” a fost mesajul primarului Cătălin Coman către elevi, profesori şi părinţi.

    Primarul s-a întors cu emoţie la Colegiul „Nicu Gane”

La Colegiul „Nicu Gane”, primarul Cătălin Coman a fost emoţionat pentru că a păşit în calitate de fost profesor, de fost elev şi de părinte, în această unitate de învăţământ studiind cele două fice ale sale.

„Vin cu drag şi cu mari emoţii aici, în curtea interioară a corpului A a Colegiului Naţional «Nicu Gane», pentru că mă leagă foarte multe amintiri frumoase de acest liceu atât ca elev, cât şi ca profesor.  Este o mare onoare pentru mine să fiu prezent aici în fiecare an.

Dragi elevi,  vreau să vă spun că sunteţi privilegiaţi că astăzi debutaţi în noul  an şcolar la unul din cele mai valoroase colegii din judeţul Suceava şi din România, beneficiaţi de serviciile unui colectiv profesoral extrem de bine pregătit şi sfatul meu este  să valorificaţi aceste oportunităţi pentru că veţi  reuşi astfel să vă dezvoltaţi atât cariera viitoare profesională cât şi viaţa personală.

Este un colegiu  care vă poate oferi multe şi sunt convins că rezonaţi la tot ceea ce înseamnă aceste oportunităţi. Vreau să vă asigur de întreg sprijinul meu, al administraţiei publice locale, pentru continua dezvoltare a bazei materiale şi sunt convins că aceste  lucruri se vor reflecta în rezultatele care se vor obţine.

Să dea Dumnezeu să ne vedem la sfârşitul acestui an cu rezultate foarte bune în activitatea şcolară şi extraşcolară şi aşa cum vă cunosc, aşa cum ştiu Colegiul «Nicu Gane», aşa va fi” a menţionat primarul Cătălin Coman.

   Noi schimbări  în sistemul de învăţământ

După doi ani de restricţii, în contextul pandemiei de coronavirus, părinţii au avut acces din nou la festivităţi, în clasele primare elevii au fost aşteptaţi cu cărţile pe bănci, în timp ce bobocii de la clasele pregătitoare au păşit din nou spre clase pe sub podul de flori realizat cu ajutorul colegilor mai mari.

Alături de elevi, profesori şi părinţi au fost şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava.

„Este prima zi de şcoală, este o zi cu multe emoţii pentru elevii care se reîntorc la şcoală, emoţii pentru elevii care vin pentru  prima dată la şcoală, emoţii pentru părinţii care îşi aduc copii la şcoală, şi nu în ultimul rând emoţii pentru profesorii care v-au aşteptat cu mult drag şi care au pregătit fiecare sală de clasă cu tot cea ce este necesar din punct de vedere material dar mai ales au  umplut sala de clasă cu dragostea cu care vă aşteaptă. Este un an al schimbărilor în  învăţământ, este un an în care cu toţii aşteptăm ca aceste schimbări să aducă binele în şcoala românească.

Aşa cum spunea ilustrul Spiru Haret, şcoala de astăzi este aşa cum va fi societatea mâine.  Aşadar dragi elevi societatea este în puterile şi în mâinile voastre. Din acest motiv voi sunteţi cei care ar trebui şi trebuie să depuneţi toate eforturile în acest an şcolar şi în anii care urmează pentru  buna dezvoltarea voastră personală, pentru  buna dezvoltare profesională, pentru cunoştinţele pe care  voi le veţi primi şi cu care veţi intra in viaţă” a spus inspector de specialitate Olguţa Popa.

Inspectorul Olguţa Popa a transmis şi mesajul ISJ Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: