Asociaţia Bucovina Curată a propus premierului mutarea heliportului de la Câmpulung Moldovenesc pe amplasamentul gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş

Asociaţia Bucovina Curată a propus premierului României şi preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava să să mute heliportul de la Câmpulung Moldovenesc pe amplasamentul gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş.

Joi, cu ocazia vizitei unei delegaţii oficiale la Vatra Dornei, reprezentanţii mediului asociativ din judeţ au cerut explicaţii premierului Nicolae Ciucă despre intenţia Consiliului Judeţean Suceava de a deschide groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş. De asemenea, premierul Ciucă a fost întrebat ce părere are despre intenţia Primăriei Câmpulung Moldovenesc şi a Consiliului Judeţean Suceava de a construi un heliport între case, într-o zonă exclusiv rezidenţială.

„Este revoltător că organizatorii nu ne-au permis accesul la declaraţiile de presă pe care delegaţia oficială le-a făcut în cadrul primului eveniment. Unii încă nu înţeleg că mediul asociativ, comunitatea locală şi societatea civilă nu sunt duşmani ai autorităţilor centrale, judeţene sau locale. Am vrut să ne asigurăm că domnul Ciucă cunoaşte riscurile realizării şi funcţionării celor două obiective în locaţii complet nepotrivite, chiar aberante. Salut faptul că premierul ne-a transmis că depozitul de deşeuri rămâne închis până la pronunţarea justiţiei în dosarele pe rol. Este fix ceea ce am cerut şi noi în martie 2022, după dezbaterea referitoare la dosarul de solicitare a emiterii autorizaţiei integrate de mediu. I-am mai propus domnului Ciucă să găsească o soluţie tehnică care să permită relocarea heliportului de la Câmpulung pe amplasamentul gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş. Aşa am putea rezolva ambele probleme” a declarat Daniel Popescu, preşedintele asociaţiei.

Proiecte utile în locaţii absurde

Asociaţia Bucovina Curată apreciază că din ce în ce mai mulţi cetăţeni se informează corect şi încep să vadă care este legătura între cele două proiecte, chiar dacă sunt adoptate la o distanţă de 13 ani între ele.

Potrivit asociaţiei, în primul rând, locaţiile/amplasamentele alese sfidează logica elementară a deciziilor politice de realizare a celor două obiective.

„Cum să pui o groapă de gunoi în vârful unui munte şi un heliport între zeci de case locuite? În al doilea, procedura de transfer al terenurilor din proprietatea comunei Pojorâta şi a municipiului Câmpulung Moldovenesc în proprietatea judeţului Suceava s-a făcut în taină completă, fără dezbatere publică. De asemenea, a lipsit procedura de consultare publică organizată anterior adoptării hotărârilor de către consiliile locale prin care s-a realizat transferul de terenuri în proprietatea judeţului Suceava. Altfel spus, proiecte utile, în locaţii absurde!” mai arată asociaţia.

Un rezident al zonei unde ar urma să fie înfiinţat heliportul a spus că este îngrijorat şi indignat de situaţie.

„Urmăm toţi paşii administrativi de contestare a amplasamentului ales pentru heliportul din Câmpulung Moldovenesc. Zeci de familii din zona direct afectată, rezidenţi de pe strada Ştefan cel Mare şi împrejurimi, semnează petiţii încă din anul 2021, prin care am cerut Primăriei/Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc şi Consiliului Judeţean Suceava să identifice o altă locaţie pentru heliport. Proiectul este util, dar nu aici, între case. Vrem să ne fie respectat dreptul la o viaţă sănătoasă într-un mediu sănătos” a spus un membru al asociaţiei, totodată rezident din zona heliportului.

Construcţia heliportului în zona rezidenţială ar putea duce la creşterea gradului de disconfort şi stres în rândul persoanelor bolnave, vârstnice, copiilor şi animalelor domestice, din cauza zgomotului produs de elicopter; desfiinţarea străzii Ştefan cel Mare; creşterea nivelului de poluare chimică şi fonică în rândul locuitorilor; scăderea valorii caselor şi terenurilor în zona obiectivului şi o limitare a investiţiilor în construcţiile civile din zonă; pericol de prăbuşire şi risc de accidentare a persoanelor sau deteriorării bunurilor datorită survolului pe deasupra oraşului, peste gospodăriile şi clădirile aflate în perimetrul de survol.

„Dincolo de detaliile tehnice şi juridice pe care reprezentanţii statului le invocă într-o continuă disperare pentru a-şi justifica incompetenţa şi indiferenţa, amplasarea unei gropi de gunoi în varf de munte ramane fapt. Amplasarea unui heliport între casele oamenilor, într-o zonă rezidenţială, ar putea rămâne fapt. Aceste fapte şi deciziile care au stat la baza lor sunt greu de explicat acum, vor fi imposibil de explicat generaţiilor următoare. Sunt fără precedent la nivel naţional şi vor redefini normalitatea de acum încolo. Aceasta este oare moştenirea pe care vrem să o lăsăm generaţiilor următoare?” a încheiat Bogdan Lungu, membru al Asociaţiei Bucovina Curată.

După discuţia de joi, Asociaţia Bucovina Curată speră ca, în ceasul al 12-lea, premierul României şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava vor reanaliza decizia de amplasare a unui heliport în mijlocul unei zone rezidenţiale.

„Activitatea de salvare aeriană a SMURD este una destinată salvării pacienţilor aflaţi în stare critică, ce necesită o intervenţie rapidă şi de înaltă competenţă. Din păcate, locaţia curentă adună o serie de obstacole de natură să îngreuneze funcţionarea optimă a bazei aeromedicale, ceea ce ar putea duce la pierderea de vieţi umane, într-un municipiu şi o regiune în care cetăţenii au fost şi sunt lipsiţi de servicii medicale de calitate” mai arată Asociaţia Bucovina Curată. (N.B.)

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI