Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila ieri, la semnarea proiectului de reabilitare a ansamblului „Sf. Ioan cel Nou”:

Un angajament al statului faţă de o valoare universală şi faţă de valorile creştine

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a participat, ieri-dimineaţă, la semnarea proiectului de finanţare pentru consolidarea şi reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

 După semnarea contractului, ministrul Dezvoltării a declarat că acesta este un angajament, în primul rând, de respect faţă de valori şi faţă de valorile creştine.

„Atunci când guvernul investeşte sume de la bugetul de stat în reabilitarea unui asemenea ansamblu nu este vorba numai despre patrimoniul UNESCO, ca angajament al statului român de a păstra ceea ce este mai mult de o valoare a ţării, este o valoare universală, care este şi un angajament faţă de valorile creştine şi acest lucru este poate şi mai important” a spus Cseke Attila.

Ministrul a arătat că are credinţa că obligaţia tuturor celor care sunt în viaţa publică este de a păstra obligatoriu ceea ce au primit de la generaţia anterioară şi să îmbunătăţească.

Înseamnă că am încercat să ne facem datoria

„Dacă putem să adăugăm ceva în plus să-l predăm generaţiilor următoare, cu ceva îmbunătăţit, cu ceva reabilitat, cu ceva frumuseţe în plus – şi cred că prin acest proiect asta facem împreună –, atunci înseamnă că am încercat să ne facem datoria” a spus ministrul.

Ministrul a precizat că este un moment de bucurie.

„Dar mai mare va fi bucuria când se va termina această investiţie” a declarat Cseke Attila.

„Crucea Bucovinei” a fost conferită de IPS Calinic ministrului Cseke Attila

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, a conferit ministrului „Crucea Bucovinei”, pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii şi comunităţii.

Reamintim că Guvernul a aprobat în noiembrie 2021 indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea şi reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Acest obiectiv de patrimoniu, aflat pe Lista monumentelor istorice, va fi restaurat şi valorificat din punct de vedere cultural şi economic, pentru creşterea gradului de acces al publicului larg şi al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiţii optime pentru administrarea şi punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum şi pentru reorganizarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru obştea monahală.

Ansamblul este amplasat pe o suprafaţă de 16.558 mp şi va beneficia de mai multe intervenţii la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice şi pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn şi de zidărie din piatră şi cărămidă.

Proiectul are o valoare totală de 100.164.000 lei şi va fi finanţat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS).

Durata de execuţie a lucrărilor este estimată la 36 de luni.

Proiectul va fi realizat de o asociere condusă de firma suceveană General Construct. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI