Gheorghe Flutur şi-ar dori reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri seara, după slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei oficiată în Cetatea de Scaun a Sucevei, că şi-ar dori ca în viitor să fie reînfiinţată Mitropolia Bucovinei cu sediul la Suceava.

„Dacă nu mă înşel, cred că odată cu venirea moaştelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost recunoscută Mitropolia Moldovei de Bizanţ. Practic, pentru noi este o semnificaţie extraordinar de importantă” a spus Gheorghe Flutur.

El a arătat că are, cu acest prilej, un mesaj „mai curajos”.

„Mă rog să prind eu în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o şi sunteţi aici preoţi care, alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să-i convingem pe ceilalţi că trebuie să aducem înapoi Mitropolia Bucovinei care a fost desfiinţată” a spus Flutur.

Mitropolia Bucovinei, iniţial Mitropolia Bucovinei şi Dalmaţiei, cu sediul la Cernăuţi, a fost înfiinţată la 23 ianuarie 1873, prin ridicarea Episcopiei de Cernăuţi la rang de arhiepiscopie. Sediul episcopal fusese mutat de la Rădăuţi la Cernăuţi în anul 1781.

Jurisdicţia arhiepiscopului de Cernăuţi se întindea asupra întregului teritoriu al Ducatului Bucovinei şi, nominal, asupra teritoriului Regatului Galiţiei şi Lodomeriei. Tot arhiepiscopului de Cernăuţi îi erau subordonate începând cu anul 1883 două parohii ortodoxe din Viena: Biserica „Sf. Treime” şi Biserica „Sf. Gheorghe”, respectiv parohia ortodoxă din Praga.

De la ridicarea Episcopiei de Cernăuţi la rang de arhiepiscopie, în anul 1873, arhiepiscopului-mitropolit de Cernăuţi i-au fost subordonate ca episcopii sufragane episcopiile de Zadar şi Kotor în Dalmaţia.

După Al Doilea Război Mondial, Cernăuţi a devenit parte a URSS, iar Mitropolia Bucovinei a încetat să mai existe. Mitropoliei Bucovinei i s-a dat titulatura de Arhiepiscopia Sucevei şi Maramureşului.

La 26 februarie 1950, când a fost modificat Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Sucevei a trecut sub jurisdicţia arhiepiscopului-mitropolit de Iaşi, iar Mitropolia Moldovei (ca parte a BOR) şi-a luat titulatura de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în timp ce Episcopia Maramureşului a fost transferată Mitropoliei Ardealului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Baba&mitraliera M43 says:

  De câte ori steaua clipicioasă a domnului Flutur pare să fie atinsă de un con de umbră,din diferite motive,iese dumnealui și dă pe goarnă felurite ziceri,unele dintre ele abrupte sau prăpăstioase că îi e rușine și kurului să le confirme,conform zicalei că gura bate…
  Nu mai repetăm…
  Deci ce treabă are dumnealui, împreună cu sfetnicii săi de mucava,cu mitroplia? Cam ce ar avea și coada vacii cu ștampila domnului Lungu,vechi preten al său la năzbâtii care încep cu luarea în deșert a valorilor și simbolurilor naționale istorice… Peste ce s-ar întinde „jurisducția” visatei Mitropolii,cum s-ar chema ea,care ar fi raporturile sale cu clerul și mirenii din Bucovina ocupată? Dar cu Mitropolia de la Iași? Dumnealui nu înțelege nici astăzi ce simbolizează crucea patriarhală de pe adevărata stemă a județului,deci nu cea de acum,colorată în culorile unui fictiv stat străin foarte rapace și băgăcios,nu i-au ieșit niciunul dintre planurile sale clamate,vreo câteva malănci,doar și pupături cu unii vecini,a implementat in portul actual așa-zisa „ie bărbătească bucovineană”,prin exemplul său nefericit,și a mai adus lumina sfântă de la Ierusalim cu cheltuieli suportate de un cult neoprotestant…
  Arhiepiscopul Calinic se face că plouă,după ce ulițele și drumurile județene nu mai pot fi promise pentru că omul său creț a pus botul la borcanul cu miere,cel mai probabil,pentru cine trebuie,după un patent verificat,domnul Flutur promite din nou,el ia legătura,el zice,el cere,el aduce la timpul potrivit,in general în viitorul mandat,oameni buni și cinstiți gospodari!
  Stați pe-aproape,acușica se deschide sezonul la festivaluri,la balurile gospodarilor închinați,la toate ale porcului și oii,folosite ca fonturi,pe dealuri…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: