Politica nu scapă de poluare

Dezvoltarea capacităţii de comunicare şi înmulţirea posibilităţilor de a crea conţinut informaţional, vizibilitate şi rating au dus la dinamizarea spaţiului public, dar şi la poluarea masivă cu dezinformări, minciuni, contrafaceri…, inducând în eroare opinia publică.

În timp ce Guvernul şi Parlamentul, principalii creatori de evenimente şi informaţie, îşi continuă anost activitatea de comunicare prin servicii oficiale, reacţiile şi contrareacţiile au prins un avânt extraordinar odată cu dezvoltarea reţelelor sociale care permit utilizatorilor postări, inclusiv injurioase, şi comentarii libere. De remarcat că se urmăreşte (in)conştient deturnarea sensului iniţial al faptului, al informaţiei şi crearea de confuzii în rândul cetăţenilor. Minciuna a devenit astfel strategie politică permisă în numele libertăţii de opinie. În schimb, siteurile ziarelor de pe Net permit doar libertate supravegheată, sunt tăiate postările neîncadrate în linia şi politica generală a postului, fiind vorba de inter-condiţionalităţi politice şi economice (publicitatea plătită!) în primul rând.

În aceste condiţii, drumul informaţiei oficiale, primare şi reale spre marele public este barat de piedici greu de ocolit: informaţia este pur şi simplu desfiinţată de comentatori politici (angajaţi de partide) prin articole în presă şi intervenţii din studiourile TV, iar pe reţelele de socializare formaţiunile de troll-i angajaţi contra cost de sforari şi de lideri din opoziţie îi deturnează sensul iniţial prin dezinformare, mişto şi fake news-uri. Motiv pentru care sondajele de opinie nu mai pot discerne realitatea.

Să privim un fapt concret: vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în România a demonstrat nu doar prin conferinţele de presă unitatea de vederi apropo de criza ucraineană şi de consecinţele catastrofale ale războiului lui Putin cu fraţii pravoslavnici, dar prietenia între Franţa şi România nu stârneşte comentarii pozitive, fiind deturnată de un fals proces de intenţie inventat de conspiraţionişti: de fapt cică Macron a venit să ne oblige să cumpărăm fregate scumpe de la francezi, nu de la olandezi, cum era în intenţia ministerului Apărării, şi să-l împingem pe Zelenski să accepte cedări teritoriale în schimbul păcii. Astfel, informaţia iniţială dătătoare de speranţe a fost anulată printr-un lung şir de minciuni şi presupuneri.

Sau afirmaţia că scumpirile gazelor, ale produselor petroliere şi ale alimentelor sunt provocate de războiul lui Putin, care a fost rapid întoarsă cu vectorul spre amatorismul politicilor guvernamentale, numai că, la o analiză atentă, în lipsa războiului ucrainean, economia şi-ar fi continuat cursul ascendent, fără niciun dubiu. Ceea ce nu înseamnă că guvernul nostru n-ar avea păcatele lui.

La fel au stat lucrurile şi pe vremea pandemiei: dictatorul Iohannis vrea să ne omoare cu masca şi vaccinul anti-COVID, deşi era demonstrat ştiinţific în toată lumea că vaccinurile au salvat milioane de vieţi, eradicând nu doar gripe, ci şi boli molipsitoare mult mai grave.

Priviţi acum ultima manipulare care poluează masiv şcoala românească: trebuie să renunţăm la coroniţe şi la serbările şcolare de încheiere a cursurilor deoarece îi stresăm şi îi frustrăm pe alţi elevi. Cică nu are ce căuta concurenţa între elevi şi profesori, între şcoli şi judeţe, căci învăţământul, educaţia sunt egale pentru toţi copiii. Or concurenţa şi campionatele constituie motorul evoluţiei umane încă de la începuturile istoriei. Îşi poate imagina cineva cum ar fi arătat Grecia şi Roma antice fără coroanele de lauri ale învingătorilor? Cum ar arăta lumea fără campionate sportive, fără concurenţa între instituţiile de cercetare şi între celebrele universităţi de pe mapamond?

Explozia aceasta de egalitarism nivelator de sorginte proletcultistă, născută, culmea(?) în mintea unei profesoare ultracalificate(?), nu face deloc bine şcolii româneşti, şi-aşa înglodată în reforme şi experienţe didactice nefaste, prost concepute, niciodată duse la capăt. Egalitarismul nu a făcut şi nu face altceva decât să lovească în elevii harnici şi merituoşi, să distrugă, să aplatizeze rolul elitelor, determinant în evoluţia fiecărei naţiuni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: