Premiile Eminescu „Teiul de Argint” 2022, în Bucovina

Premiile Eminescu „Teiul de Aur” şi „Teiul de Argint” pentru Literatură, Arte Vizuale şi Colecţii şi Colecţionari, valoroasa instituţie fondată în anul 2002 de dna. Elena Condrei şi editura sa, Geea, din Botoşani, şi care – cu prestigiul consolidat de cei 180 de laureaţi şi de manifestările ce vară de vară au dat strălucire sărbătorii Poetului –, anul trecut a fost încredinţată Consiliului Judeţean Botoşani – Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani, şi-a desfăşurat vineri, 17 iunie 2022, a XXI-a ediţie. Prima sub conducerea Bibliotecii, dar şi cu implicarea preţuită a preşedintei sale fondatoare, cum a evidenţiat cuvântul dlui Cristian Nistor, administratorul public al judeţului Botoşani.

Cu laureaţi din ţară şi din străinătate (uneori nu doar din Europa, ci şi de pe alte continente), „Teii” şi-au făcut o nobilă tradiţie din prezenţa neîntreruptă a românilor din Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi. Anul acesta, tradiţia a fost susţinută de acad. Mihai Cimpoi şi de Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internaţional „Eminescu” de la Chişinău, şi de scriitoarea Maria Toacă şi interpreta folk Carolina Jitaru, amândouă cunoscute jurnaliste de la Cernăuţi.

O altă tradiţie, pe care o menţionăm cu plăcere şi pe care tot cu plăcere nu putem să nu o legăm de primul preşedinte de onoare al juriului, eminescologul, istoricul literar bucovinean George Muntean (cu poetul Cezar Ivănescu, preşedinte), este aceea a bucovinenilor în palmaresul ediţiilor. Ei au fost prezenţi şi acum, aleşi de juriul condus de acad. Mihai Cimpoi, preşedinte de onoare, şi de eminescologul Nicolae Georgescu, preşedinte, juriu alcătuit din artista plastică Lucia Puşcaşu, criticul de artă Maria Bilaşevschi, Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani, Mihai Cornaci, consilier al Societăţii Numismatice Române, şi Elena Condrei, preşedinte-fondator al acestor deosebite (şi râvnite) Premii Eminescu. Este vorba de poetul şi universitarul Marin Gherman, distins cu „Teiul de Argint” la secţiunea Literatură, „pentru promovarea operei eminesciene şi a patrimoniului cultural românesc”, şi de pictorul Ovidiu Buzec, distins de asemenea cu „Teiul de Argint” la secţiunea Arte Vizuale, „pentru expresivitate compoziţională şi cromatică”.

Dar, iată şi numele celorlalţi laureaţi: acad. Gheorghe Păun – „Teiul de Aur” şi Diploma de Excelenţă „pentru Opera Omnia”, Tudor Nedelcea şi Viorel Dinescu „Teiul de Aur” – Literatură; Marilena Murariu – „Teiul de Aur” „pentru complexitatea imagistică şi a compoziţiei plastice” – Arte Vizuale; Traian Apetrei, „Teiul de Aur” – Colecţii şi Colecţionari şi Mihai C.V. Cornaci, „Teiul de Aur” – Biblioteconomie.

Cu mai multe surprize şi momente artistice, ediţia a plăcut tuturor, cum a mărturisit-o la microfon, întotdeauna exigentă, poeta Lucia Olaru Nenati, cum a declarant-o în mai multe rânduri, întotdeauna fericită să se găsească la Botoşani, la Sărbătorile Eminescu, Maria Toacă, amândouă laureate ale „Teiului de Aur” în anii precedenţi, înseninând chipul Ersiliei Iacob cu bucuria primului mare examen din 2022 trecut cu bine. Cel de-al doilea aşteptând-o în noiembrie, când botoşănenii şi lumea bibliotecii româneşti va fi cu ochii aţintiţi (cu drag) la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani la împlinirea a 140 de ani de existenţă.

Moderată de Traian Apetrei, până de curând directorul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani, ediţia s-a încheiat cu îndemnul, de asemenea tradiţional, al Teilor Eminescieni, „Citiţi-l în fiecare zi pe Eminescu!”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: