Preşedintele USR Suceava, senatorul George Mîndruţă, în Parlament:

Guvernul a adoptat zero măsuri pentru scăderea preţului carburanţilor

Preşedintele USR Suceava, senatorul George Mîndruţă, a acuzat Guvernul că nu a adoptat nicio măsură reală de reducere a preţurilor la carburanţi, în condiţiile în care într-un an de zile preţul la pompă şi pentru benzină şi pentru motorină s-a dublat.

Într-o declaraţie politică, senatorul USR George Mîn-druţă dă exemplu alte ţări din Uniunea Europeană care au adoptat măsuri pentru reducerea preţurilor carburanţilor, cu efecte benefice în lanţ, atât pentru consumatorul final, cât şi pentru economie, în general.

„În luna februarie, USR a depus o iniţiativă legislativă care propunea scăderea valorii TVA-ului pentru carburanţi de la 19% la 5%. Adoptarea initiaţivei legislative ar fi uşurat românii de povara preţurilor uriaşe, dar orgoliile politice au avut prioritate din nou, aşa că propunerea USR-ului nu a fost luată în seamă” a declarat senatorul sucevean.

 În declaraţia sa politică, senatorul USR de Suceava George Mîndruţă se întreabă cât mai trebuie să crească preţul carburanţilor pentru ca cei din coaliţia de guvernare să ia măsuri concrete pentru a veni în ajutorul populaţiei şi, de asemenea, în sprijinul agenţilor economici, afectaţi de aceste creşteri scăpate de sub control.

 Vă prezentăm integral declaraţia politică a senatorului USR George Mîndruţă. (N.B.)

 Zero măsuri pentru scăderea preţului carburanţilor

În ultimul an, un litru de motorină sau benzină a ajuns să coste în România cu 59% mai mult, fiind cea mai agresivă scumpire din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Important de menţionat este faptul că preţul carburanţilor influenţează inevitabil celelalte categorii de produse şi servicii care includ costuri legate de carburanţi. Cel care suferă cel mai mult este, în cele din urmă, omul de rând.

În contextul crizei energetice şi al inflaţiei galopante, anunţate inclusiv de Banca Naţională a României, în luna februarie, USR a depus o iniţiativă legislativă care propunea scăderea valorii TVA-ului pentru carburanţi de la 19% la 5%. Adoptarea initiaţivei legislative ar fi uşurat românii de povara preţurilor uriaşe, dar orgoliile politice au avut prioritate din nou, aşa că propunerea USR-ului nu a fost luată în seamă.

Ulterior, coaliţia de guvernare a anunţat scăderea temporară cu 50% a accizei la carburanţi, măsură care ar conduce la scăderea preţului la pompă cu un leu. Teoretic, de această iniţiativă ar beneficia milioane de români asaltaţi deja de preţurile mari la energie, la alimente, şi nu numai.

Când a venit momentul ca guvernul să pună în aplicare aceste măsuri, aflăm că, în realitate, nu există un acord al coaliţiei în acest sens. Avem, de fapt, doar anunţuri şi promisiuni pompoase, făcute în scopul de a câştiga capital politic. Războiul orgoliilor şi al intereselor este pentru PNL şi PSD, mai important decât bunăstarea românilor.

Între timp, preţul carburanţilor creşte. Românii trec graniţa pentru a cumpăra combustibil din Ungaria, de asemenea, stat UE, la un preţ cu aproximativ o treime mai mic decât în ţara noastră. Alte state membre ale Uniunii Europene au luat măsuri pentru ca populaţia să nu resimtă impactul creşterii masive a preţului la carburanţi. Polonia şi Slovenia se numără printre ele, reducând cuantumul accizelor pentru motorină şi benzină. În schimb, în România se ridică din umeri şi se ezită când trebuie să se pună în aplicare promisiunile politice.

În acest context, mă întreb cât mai trebuie să crească preţul carburanţilor pentru ca cei din coaliţia de guvernare să ia măsuri concrete pentru a veni în ajutorul populaţiei şi, de asemenea, în sprijinul agenţilor economici, afectaţi de aceste creşteri scăpate de sub control.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: