Managerul SJU dr. Alexandru Calancea este optimist:

Cred că este ultimul val puternic pe care îl vom avea

> Medicul este de părere că această pandemie se va transforma într-o gripă sezonieră

Coordonatorul judeţean al patologiei Covid-19, dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, a apreciat, ieri, că actualul val al pandemiei de Covid-19 va fi şi ultimul val puternic al pandemiei.

El a spus însă că pentru actualul val al pandemiei este nevoie de o organizare mai bună pentru că e un val cu foarte multe infectări.

„Pare să fie un val mult mai intens decât ceea ce am trecut până acum. Sunt foarte multe cazuri şi vedem că şi copiii accesează serviciile medicale cu infecţii. Din fericire, cu forme uşoare în marea lor majoritate, dar un număr mult mai mare de copii decât în celelalte patru valuri” a spus dr. Calancea.

El a arătat că dacă în valul patru au fost în total 10 copii cu Covid-19, doar acum şi doar în SJU Suceava sunt internaţi 16 copii.

Dr. Calancea a menţionat că a cerut celor din CJSU Suceava ca, împreună cu DSP Suceava, să analizeze situaţia astfel încât să fie crescută capacitatea judeţului de a evalua şi de a trata aceşti copii bolnavi de Covid-19.

„Noi, la SJU Suceava, avem un total de 51 de paturi pe Secţia de Pediatrie în spitalul nou, unde am alocat 10 paturi pentru zona tampon şi 16 paturi pentru patologia de Covid-19 pediatric, iar în spitalul vechi, la Secţia de Boli Infecţioase, 10 paturi pentru copiii cu vârsta peste 3 ani. Avem 26 de paturi pentru copiii cu Covid pediatric, dar este un număr insuficient la nivelul judeţului. Noi nu putem să dăm mai mult, pentru că avem nevoie de paturi şi pentru patologiile non-Covid” a mai spus managerul SJU Suceava.

El a subliniat că, în perioada următoare, va fi nevoie de mai multă prevenţie, pentru că numărul mare de îmbolnăviri ar putea duce la suprasolicitarea sistemului medical.

„Nu trebuie să ne speriem de varianta Omicron, dar trebuie să fim foarte corecţi cu măsurile de prevenţie. Trebuie să ne gândim la vaccinare, pentru că deşi această tulpină pare că nu duce la nişte forme foarte grave, sunt multe îmbolnăviri. Transmisibilitatea este foarte mare, accentuată, iar supraaglomerarea serviciilor de sănătate poate să transforme unele cazuri în forme grave prin întârzierea adresabilităţii către medicul de familie sau către medicul specialist” a explicat Calancea.

Managerul SJU Suceava consideră că acesta va fi ultimul val al pandemiei.

„Cred că este ultimul val puternic pe care îl vom avea. Se va transforma această pandemie într-o gripă sezonieră. Vom avea de-a face încă o perioadă de câţiva ani cu acest virus, dar nu va mai fi atât de năucitor cum a fost în cele patru valuri de până acum şi cum se anunţă cel de-al cincilea val. Eu am încredere că lucrurile vor fi bune. Am încredere că vom trece bine cu toţii şi peste această încercare” a concluzionat dr. Alexandru Calancea. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: