Strigând „Chiraleisa”, oamenii capătă putere şi toate relele fug

Ieri, de Bobotează, sute de credincioşi din municipiul Fălticeni au participat la slujba de sfinţire a apei. Tradiţia confecţionării crucii de gheaţă nu a putut fi respectată decât într-o singură parohie, temperaturile ridicate din ultimele zile fiind principala cauză.

La Biserica „Sfântul Ilie”, a fost pregătită o cruce de gheaţă. Cei doi preoţi parohi, Adrian Dulgheriu şi Tudorel Neculau, au făcut slujba de sfinţire a apei celei mari. Respectând tradiţia, înainte de a împărţi apa sfinţită, la îndemnul pr. protopop Adrian Dulgheriu, cei prezenţi au strigat „Chiraleisa” în timp ce înconjurau biserica. Există credinţa că strigând „Chiraleisa” oamenii capătă putere, toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei.

Cruci de gheaţă au mai fost pregătite şi la cele două biserici din satul Rădăşeni.

„Mulţumim lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru aceasta sfântă zi de prăznuire a Botezului Domnului şi pentru binecuvântarea adusa prin Sfinţirea cea mare a a apei. Vă mulţumim tuturor celor ce ne-aţi primit în casele dumneavoastră în aceste zile şi v-aţi deschis uşa sufletului spre a primi binecuvântare şi sfinţire. Mulţumim celor ce au fost alături de noi în lucrările noastre şi nădăjduim cu ajutorul lui Dumnezeu să le putem aduce la bun sfârşit. Fie ca Botezul Domnului să fie început bun anului şi sa primim binecuvântare de Sus spre tot ceea ce avem de împlinit! Dumnezeu să vă binecuvânteze!” a spus pr. paroh Constantin-Georgian Rotar de la Biserica „Sfântul Mc. Mercurie şi Sfânta Mc. Ecaterina” din Rădăşeni.

Astăzi, în Fălticeni aproape fiecare creştin sărbătoreşte pe cineva. În peste 1.500 de familii există cel puţin un Ion sau o Ioană.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Bongwater says:

    Aia da. Ca de cate ori au strigat „jos guvernu'” nici un rau nu a fugit. Nici macar incet nu a mers. Ba dimpotriva!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: