Ion Lungu, la dezvelirea bustului lui Franz Ritter cavaler des Loges:

Respectăm memoria primarului de atunci şi modernizăm oraşul

> Mirela Adomnicăi: A fost un primar „de manual” > Ioan Balan: Poate că şi cei prezenţi astăzi în funcţii vor fi amintiţi cândva… > Gheorghe Flutur: Mai sunt multe de făcut ca să avem curajul să ne uităm la înălţimea statuii acestui mare ctitor

Numeroase oficialităţi locale, judeţene şi din străinătate au participat, sâmbătă, la dezvelirea bustului lui Franz Ritter cavaler des Loges, primarul Sucevei în perioada 1891-1914, şi la oficierea unei slujbe religioase de pomenire a 41 de primari ai Sucevei care au trecut la cele veşnice în ultimii 150 de ani.

Cel mai îndelungat mandat de primar al Sucevei, de 23 de ani, l-a avut Franz Ritter des Loges; de numele lui fiind legată modernizarea oraşului.

„Trebuie să avem un respect permanent pentru înaintaşii noştri. Nu doar pentru că a fost cel mai longeviv primar, ci a fost, practic, primarul care a transformat Suceava din târg în oraş, cu investiţii care se cunosc, apă, canalizare, uzina electrică, cale ferată de la Iţcani până în oraş, turnul bisericii Sf. Dumitru. Sediul Renel de astăzi e construit în acea perioadă, sediul Primăriei Suceava – astăzi sediul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii. Încercăm şi noi să continuăm modernizarea oraşului” a declarat Ion Lungu.

El a spus că a preluat anumite proiecte, de exemplu modernizarea reţelelor de apă-canalizare, amintind că prima staţie de epurare din oraş este transformată în muzeu urbanistic.

„Respectăm memoria primarului de atunci şi lucrurile pe care le-a făcut el, modernizăm oraşul” a transmis Ion Lungu.

Primarul a remarcat că Franz Ritter des Loges a făcut pod din lemn peste râul Suceava, la Burdujeni, iar acum s-a făcut un pod din beton.

„Era austriac, dar cu atât mai mult este de apreciat că s-a ataşat atât de mult de Suceava, îi aprecia atât de mult pe bucovineni. Avea o relaţie foarte bună şi cu primarul din Burdujeni” a spus Lungu.

El a transmis că trebuie respectată memoria lui Franz Ritter cavaler des Loges, dar şi a fiecăruia dintre cei 52 de primari pe care i-a avut până acum Suceava, dintre care 41 au trecut la cele veşnice.

„Îi respectăm memoria, să pomenim toţi ce 41 de primari. Fiecare dintre ei a avut o contribuţie la ceea ce înseamnă Suceava astăzi” a spus Ion Lungu.  

 Mirela Adomnicăi: A fost un primar „de manual”

 Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a spus că dezvelirea bustului lui Franz Ritter des Loges la Suceava reprezintă un eveniment deosebit.

„A fost un primar «de manual», pentru că în cei 23 de ani a reuşit să acopere tot, şi ce înseamnă infrastructură, şi ce înseamnă cultură, şi ce înseamnă educaţie, şi ce înseamnă sănătate” a spus Adomnicăi.

„Domnul primar (Ion Lungu – n.n.) mi-a adresat o provocare în timp ce era oficiată slujba religioasă, în sensul că în pleiada de 52 de primari pe care i-a avut Suceava în ultimii 150 de ani a fost primar o singură dată o femeie, pentru puţin timp, un an de zile, 1949-1950.

Accept provocarea domnule primar, însă cred că provocarea cea mai importantă o aveţi dumneavoastră, pentru că, din cei 52 de primari pe care i-a avut Suceava, dumneavoastră aveţi şansa să vă apropiaţi cel mai mult de mandatul pe care l-a avut Franz Ritter. Atunci când veţi face bilanţul mandatelor dumneavoastră, puteţi face o comparaţie egală în timp în privinţa realizărilor” a mai spus Adomnicăi.

Ea i-a urat mult succes lui Ion Lungu, pentru că realizările lui ca primar sunt beneficiile pentru suceveni.

Deputatul PSD i-a mai spus lui Ion Lungu că, spre deosebire de el, Franz Ritter des Loges a avut şansa să nu aibă niciun contracandidat, pentru că de fiecare dată când s-a înscris în alegeri nu a îndrăznit nimeni să-l contracandideze, din respect.

Mirela Adomnicăi i-a transmis şi preşedintelui CJ Gheorghe Flutur că are obligaţia să refacă Palatul Administrativ şi s-a bucurat să afle că s-a intrat în linie dreaptă în sensul reabilitării acestuia, întrucât edificiul a fost primit moştenire de comunitate şi are o valoare simbolică pentru toţi sucevenii.

 Ioan Balan: Poate că şi cei prezenţi astăzi în funcţii vor fi amintiţi cândva…

 Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, prezent, sâmbătă, la dezvelirea bustului fostului primar al Sucevei Franz Ritter cavaler des Loges, i-a transmis lui Ion Lungu că poate a venit vremea să vorbească şi despre lucruri în ton cu vremurile.

„Suntem într-o zi importantă. E un moment bun şi să vorbim despre ceea ce ne propunem să facem de aici încolo. Şi astăzi vorbim de aceleaşi lucruri: apă, canal, străzi, electricitate. După 130 de ani. L-am auzit pe primar spunând de lucrurile acestea, că oraşul se dezvoltă în continuare. Poate ar fi trebuit să vorbiţi şi despre lucruri mai noi, în ton cu vremurile, despre autobuzele electrice, despre ceea ce vreţi să faceţi pe zona verde a Sucevei şi cred că lucrurile acestea ne mai despart un pic de viziunea de acum 130 de ani a înaintaşului nostru” a spus Ioan Balan.

El a remarcat că privirea lui Franz des Loges nu e cu ochii pe primărie, ci mai mult cu ochii pe oraş.

„Ne obligă pe noi care suntem astăzi, vremelnici, în funcţiile acestea publice de preşedinte de Consiliu Judeţean, de primar, de parlamentar, să facem mai mult, că poate, cândva, peste 100 de ani, loc este, vor mai fi statui şi vor vorbi alţii şi despre noi” a spus Ioan Balan.

Deputatul liberal a arătat că acum 130 de ani s-au pus bazele dezvoltării Sucevei moderne şi se gândea că şi astăzi se vorbeşte despre dezvoltare şi că este într-o echipă care vorbeşte despre dezvoltare, cum e Gheorghe Flutur, care vorbeşte de Autostrada Unirii, sau Ion Lungu, care vorbeşte despre marile proiecte de dezvoltare.

Ioan Balan a spus că poate şi cei care sunt acum în funcţii publice vor fi amintiţi cândva, „chiar dacă va mai fi nevoie de un mandat ca să încununeze mandatele de primar ale lui Franz des Loges”.

 Gheorghe Flutur: Mai sunt multe de făcut ca să avem curajul să ne uităm la înălţimea statuii acestui mare ctitor

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent, sâmbătă, la dezvelirea bustului lui Franz Ritter cavaler des Loges, a transmis că acesta trebuie să fie un model pentru administraţie, pentru că a avut atâtea realizări şi a modernizat Suceava într-o perioadă în care nu erau programe europene sau altfel de programe de finanţare.

„Astăzi, în ajunul Zilei Bucovinei, dezvelim încă un bust. Cu 3 ani în urmă dezveleam bustul lui Iancu Flondor în faţa Palatului Administrativ, iar astăzi Franz Cavaler des Loges. Noi, românii, avem nevoie în viaţă de modele. Trebuie să ne raportăm la cineva. Nu ştiu dacă astăzi găsim aşa de uşor modele şi m-aş referi la administraţia publică. Cu 100 de ani în urmă acest om căruia i-am dezvelit bustul uitaţi-vă câte lucruri a făcut pentru Suceava şi eu cred că e bine să ne întrebăm fiecare dintre noi, mai ales cei în funcţii: Ne ridicăm la nivelul acestui om sau mai avem multe de făcut?” a întrebat Gheorghe Flutur.

Preşedintele Consiliului Judeţean a remarcat că în urmă cu mai bine de 100 de ani acesta a realizat apeduct, canalizare, curent electric, cale ferată până în centrul oraşului, investiţii în şcoli, precum Liceul „Ştefan cel Mare”, în clădirea în care acum funcţionează Muzeul Naţional al Bucovinei, Palatul Administrativ, Spitalul vechi din Suceava…

„Doamne, câte lucruri atunci şi nu erau nici programe europene, nici alte programe. S-a putut şi a marcat istoria oraşului Suceava şi pasul uriaş spre civilizaţie” a spus Flutur.

El a amintit că atunci când vorbea de zestrea Bucovinei, în 2018, la 100 de ani de la unire, a spus că este bine să fim sinceri pentru că istoria, mai ales în perioada comunistă, a trucat adevărul.

„Trebuie să vorbim despre zestrea Bucovinei, iar o amprentă deosebită, chiar dacă a fost străin, a pus-o Franz cavaler des Loges, a pus-o şi Karl Romstorfer, marele arhitect. Cu 100 de ani în urmă se consolida Cetatea de Scaun a Sucevei. Ne-a ajutat bunul Dumnezeu să o consolidăm şi noi, dar avem încă multe de făcut ca să avem curajul să ne uităm la înălţimea statuii acestui mare ctitor care a modernizat urbea Sucevei” a spus Flutur.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a remarcat că Franz Ritter des Loges a fost şi longeviv ca primar, dar a avut şi o viziune despre dezvoltare.

„Aceasta cred că trebuie să fie pentru un bun gospodar de fiecare dată. Că dacă nu începi cu începutul, să ai ABC-ul civilizaţiei, să ai apă, canal, curent electric, transport, şcoli, sănătate, nu-i bine. Noi avem încă multe de făcut să ne ridicăm la înălţimea lui şi eu vorbesc în numele meu” a adăugat preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a mai spus că de Ziua Bucovinei ar fi vrut ca Palatul Administrativ să fie funcţional după incendiul care i-a afectat acoperişul, dar a menţionat că a intrat în linie dreaptă un proiect foarte ambiţios de modernizare a acestei clădiri care este cartea de vizită a judeţului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Harry Twatter says:

    Chair sunt curios… Franz Ritter cavaler des Loges in activitatea lui de zi cu zi de cate ori a adus soboare de preoti sa sfinteasca trotuarele?
    Nu mai are omul loc din cauza densitatii de popi pe metru patrat si politicacii zilei ai aduc pe presfintiile lor peste tot ca da bine la urna romanului educat. Cantati degeaba ” desteapta-te romane ” de 30 ani incoace. 😂

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: