Prima mobilitate din cadrul proiectului internaţional „Trouver sa voie… Oser l’Europe !”

>  Proiect de parteneriat strategic finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+

Din dorinţa de a oferi liceenilor oportunitatea de dezvoltare, prin construirea parcursului de orientare şcolară şi inserţie pe piaţa muncii ca vector al succesului, inclusiv cel şcolar, Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava implementează, pe durata a 2 ani şcolari, 2020 – 2021 şi 2021 – 2022, proiectul cu titlul „Trouver sa voie… Oser l’Europe!”, un proiect de parteneriat strategic finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, în parteneriat cu Liceul „Ambroise Paré” Laval, Franţa (coordonator de proiect).

În perioada 18 – 20 octombrie a.c. a avut loc prima mobilitate din cadrul proiectului, vizită pregătitoare în cadrul căreia cei trei profesori de la Liceul „Ambroise Paré” –  Guillaume Delhommeau, Claudine Pouteau, Séverine Rolan –, împreună cu partenerii de la Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava – director Maria Teodoreanu, director adjunct Niculina Ciosnar, profesor coordonator Daniela Sandu şi membrii echipei de proiect, profesorii Cristina Cujbă, Corina Hrimiuc, Dana Simion – au identificat activităţile care se vor desfăşura în cadrul mobilităţilor elevilor.

Profesorii francezi au putut compara sistemul lor de învăţământ cu cel românesc

Profesorii francezi au avut oportunitatea să compare sistemul de învăţământ liceal francez cu cel român, au descoperit oferta educaţională a Colegiului Tehnic “Petru Muşat” Suceava prin cele trei rute de formare, liceu tehnologic, şcoala profesională şi învăţământ postliceal, precum şi învăţământul dual. Vizita sălilor de clasă, a laboratoarelor, atelierelor şi a spaţiilor auxiliare a continuat cu prezentarea proiectelor  implementate   în vederea construirii parcursului de orientare şcolară şi de inserţie pe piaţa muncii,  activitate care a oferit oportunitatea realizării unui schimb de bune practici. Atelierul de lucru “Planul meu de carieră” sub coordonarea prof. Gabriela Daniliuc, i-a ajutat pe  elevii din cadrul proiectului să parcurgă principalele etape din  realizarea unei cariere, imaginându-şi viaţa lor peste 10 ani. Rolul important al consilierii şcolare în vederea orientării şcolare a fost evidenţiat de vizita Cabinetul de Asistenţă Psihopedagogică care oferă consiliere individuală, consiliere de grup, intervenţii la clasă, precum şi activităţi  şi acţiuni din proiecte ce vizează sfera educaţională. Programul a fost întregit de întâlnirea online cu reprezentanţii agenţilor economici, parteneri de practică ai Colegiului Tehnic „Petru Muşat” Suceava şi cu reprezentanţii  Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava. Laurenţiu Lupu, director de resurse umane la Ambro Suceava,  prima firmă din judeţ care a solicitat, în 2017, înfiinţarea primei clase de învăţământ dual din judeţ, calificarea operator în fabricarea celulozei şi hârtiei, a prezentat parcursul profesional al elevilor care au făcut parte din această clasă. Anca Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM, a prezentat rolul Agenţiei şi principalele programe de pregătirea profesională şi de îndrumarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

Vizita Alianţei Franceze din Suceava şi întâlnirea cu lector univ. dr. Mariana Şovea, director, a prilejuit descoperirea oportunităţii realizării de  activităţi de educaţie profesională şi lingvistică. Astfel, elevii francezi, în binom cu elevii români,  vor derula ateliere practice în decursul lunii noiembrie. Colaborarea cu Alianţa Franceză este o continuare a activităţilor din luna iunie: activitatea „Pourquoi choisir le tourisme comme métier ?” şi ediţia a IX-a a Concursului judeţean de limba Franceză „La Dictée Lavalloise”. Partenerii francezi au participat la activitatea online „Rencontres francophones”, în cadrul   proiectului  „Les apres-midi francophones – la Francophonie dans la communauté”, sub egida  Alianţei Franceze din Suceava. În discuţiile cu profesorii de limba franceză din judeţul Suceava au fost abordate subiecte precum: sistemul de învăţământ din Franţa, oferta educaţională a liceelor, planurile-cadru, sistemul de orientare şcolară, studiul limbilor străine, dimensiunea europeană şi proiectele Erasmus +.

Partenerii francezi au vizitat una din cele mai dinamice instituţii de învăţământ superior din Europa de Est, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinte de onoare al Alianţei Franceze din Suceava, a prezentat facultăţile şi programele de studiu, proiectele internaţionale desfăşurate, activităţile Centrului de Reuşită Universitară Suceava, precum şi dimensiunea francofonă a Universităţii. S-au stabilit atelierele   din cadrul proiectului care se vor desfăşura în luna noiembrie.

 Fiind în derulare, proiectului internaţional „Trouver sa voie… Oser l’Europe!”  se bucură de implicarea activă şi susţinută a elevilor participanţi, împletind entuziasmul şi seriozitatea în formarea unui ciclu de învăţare continuă. Rezultatele aşteptate pentru elevii participanţi sunt: cunoaşterea paşilor necesari pentru orientarea către o carieră de succes, dezvoltarea abilităţilor interpersonale şi a competenţelor specifice care să le permită fie accesul pe piaţa muncii, fie continuarea studiilor, consolidarea competenţelor lingvistice, sociale şi culturale, în contextul inserţiei profesionale.

Prof. DANIELA SANDU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: