Ion Lungu estimează:

Energie termică mai ieftină începând cu 1 ianuarie

> „Anul trecut am redus preţul gigacaloriei şi, paradoxal, acesta ar putea fi micşorat şi în noul sezon rece” opinează primarul Sucevei, susţinând că există argumente întemeiate ca sucevenii să se rebranşeze la sistemul de termoficare > În decembrie 2020, prin decizie a ANRE preţul gigacaloriei la gardul centralei Bioenergy a scăzut de la 196,51 de lei la 159,23 de lei, fiind mai mic cu 37,21 de lei, adică cu 19,6%

Există mari şanse ca sucevenii să se întoarcă la sistemul centralizat de termoficare. Aceasta este părerea lui Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, potrivit căruia acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care gazele naturale se vor scumpi, iar în viitorul apropiat se va introduce şi taxa de poluare pentru folosirea acestora. Lungu spune că, de asemenea, în cazul „generaţiilor” care au părăsit sistemul, durata de viaţă a centralelor individuale de apartament a expirat, iar înlocuirea acestora este destul de costisitoare. De aceea, acestora trebuie să li se ofere o alternativă viabilă.

„Acestea sunt argumente pentru ca oamenii să se întoarcă de bună voie la sistemul centralizat. Doar că trebuie să eliminăm pierderile, să-l facem performant şi suportabil din punct de vedere financiar. Altfel, nu putem forţa, să luăm cu arcanul consumatorii, să-i facem să revină în sistem” a precizat şeful municipalităţii sucevene.

Ion Lungu a ţinut să precizeze că a avut discuţii la nivel înalt în vederea modificării legislaţiei privind biomasa, deoarece, din cauza „inconsistenţei” unor prevederi, producătorul de energie termică Bioenergy Suceava are de încasat certificate verzi restante în valoare de 5 milioane de euro.

Edilul-şef reliefează că, în ultimele două sezoane reci, centrala din Lunca Sucevei a funcţionat doar pe biomasă, iar dacă neclarităţile legislative vor fi limpezite, gigacaloria ar putea fi ieftinită, la fel cum s-a întâmplat şi în anul anterior.

„Mergând pe ideea că lucrurile vor fi într-o normalitate, că va fi stabilitate şi predictibilitate, avem toate şansele unei gigacalorii ieftine pe masă lemnoasă. În ultimii 2 ani s-a funcţionat fără ca, iarna, să se folosească gaze naturale. Anul trecut am redus preţul gigacaloriei şi, paradoxal, acesta ar putea fi micşorat şi în noul sezon rece, începând cu 1 ianuarie. Aceasta, deşi se ţipă ca din gură de şarpe că s-au scumpit toate utilităţile şi că nu există cu ce să funcţioneze” a precizat Ion Lungu. Reamintim că preţul energiei termice livrate la gardul centralei în cogenerare de înaltă eficienţă a societăţii comerciale a Bioenergy Suceava a fost diminuat în decembrie 2020. Decizia a fost a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei Electrice (ANRE), preţul gigacaloriei la gardul centralei Bioenergy scăzând de la 196,51 de lei la 159,23 de lei, fiind mai mic cu 37,21 de lei, adică cu 19,6%.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Hary Twatter says:

    Poate cineva sa -mi spuna cam cit sunt cheltuielile de intretinere (incalzire apa canal energie property tax so altele) pentru un apartament de 100 metri patrati in Suceava?
    Apreciez un raspuns

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: