Firmele cu risc ridicat în producerea evaziunii fiscale au fost „călcate” de inspectorii AJFP Suceava

> Descinderile s-au materializat în diminuarea cu 9,78 de milioane de lei a pierderii fiscale, un supliment de 21,44 de milioane de lei fiind orientat spre bugetul statului

 Nu mai puţin de 300 de acţiuni de control la firmele sucevene au organizat şi întreprins, în prima jumătate a anului, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Suceava, între acestea 235 fiind inspecţii fiscale parţiale, iar 65 încadrându-se în categoria controalelor inopinate. În primul rând, a fost urmărită verificarea cu privire la modul de calculare, evidenţiere şi virare, în cuantumurile şi la termenele stabilite de lege, a obligaţiilor faţă de bugetul de stat. Conform unei informări a AJFP, a fost acordată prioritate agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domenii cu grad de risc ridicat în producerea evaziunii fiscale, precum cele ale energiei, alcoolului, tutunului, produselor agroalimentare, transportului, turismului, construcţiilor, lemnului şi forţei de muncă. Vizaţi au fost inclusiv operatorii economici care înregistrează restanţe la plată, cei care nu depun deconturi sau care au taxa pe valoarea adăugată (TVA) de rambursat mai multe luni în decursul unui an şi nu solicită rambursarea acesteia.

Conform analizei citate, în baza celor depistate, controlorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au stabilit un total suplimentar de 21,44 de milioane de lei care i se cuvenea bugetului statului. Verificările făcute s-au materializat în diminuarea cu 9,78 de milioane de lei a pierderii fiscale, în vederea recuperării sumelor datorate instituindu-se trei decizii de măsuri asigurătorii, pentru 14,82 de milioane de lei. În domeniul produselor agroalimentare, inspectorii fiscali suceveni au efectuat 15 controale, în urma cărora s-au stabilit un supliment pentru bugetul statului în valoare de 296.979 de lei. Astfel, pierderea fiscală s-a diminuat cu 3,22 de milioane de lei, o decizie privind măsuri asigurătorii instituindu-se asupra sumei de 185.142 de lei.

În domeniul transporturilor, inspectorii AJFP Suceava au avut 57 de descinderi, prilej cu care s-au stabilit sume suplimentare de 1,27 de milioane de lei, iar pierderea fiscală s-a diminuat cu 6,53 de milioane de lei.

În turism, cele 7 verificări s-au concretizat în atragerea suplimentară la buget a 99.423 de lei.

Totodată, două decizii de măsuri asigurătorii pentru suma de 14,64 milioane de lei s-au instituit în construcţii, după cele 33 de controale în domeniu, o sumă suplimentară de 18,88 de milioane de lei luând calea vistieriei naţionale.

În domeniul exploatării şi prelucrării lemnului, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au desfăşurat 38 de acţiuni de control, sumele stabilite a fi orientate spre bugetul statului fiind în valoare de 886.317 de lei. La contribuabili persoane fizice, inspectorii fiscali au întreprins 187 de acţiuni, dintre care 185 de inspecţii fiscale parţiale şi două constatări la faţa locului.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Hary Twatter says:

    Sunt curios ce criteriu se aplica pentru a desemna o firma in caregoria „cu risc ridicat in producerea evaziunii fiscale”.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: